Type Here to Get Search Results !

Синод Грчке православне цркве о 200. годишњици револуције: „Ми смо слаби, али наш Бог је јак“

Поводом празника Благовести Пресвете Богородице и 200. годишњице Грчке револуције, започете 25. марта 1821. године, Свети синод Грчке православне цркве издао је посланицу чиј текст је објављен на Ромфеи.


На овај дан, јерарси позивају све Грке да се уједине у молитви Пресветој Богородици у знак захвалности за њену улогу у нашем спасењу, дајући нам Оваплоћеног Господа Исуса Христа и за слободу грчког народа. Сви православни такође треба да је позову да моли свог Сина да нас се ослободи садашње пандемије, пише Синод.

„Данас је дан сећања, части и наде, на свеце, нове мученике, националне мученике, хероје, борце, учитеље нације, свештенство и мирјане, мушкарце и жене који су дали све за домовину“, каже се у  посланици.

„Сетимо се оних који су сачували веру, језик и националну савест, оних који су гајили борбени дух и оних који су чували горући пламен наде. Сетимо се речи Светог Козме Етолијског, који је поучавао да ће доћи оно што се жели (ослобођење), све док држимо своју хришћанску веру и грчки језик и образовање.”

У посланици се одаје почаст онима који су пали у предреволуционарним покретима и свима онима који су „пролили крв у биткама, опсадама и поморским биткама Грчке револуције”, жртвама холокауста и масакра..

“Надамо се да ће Грчка остати ослобођена сваког угњетавања и претњи, ослањајући се на свету Христову веру и на демократске принципе и вредности. Желимо миран суживот са свим народима на земљи, али нисмо спремни да се одрекнемо својих националних права”, истиче се у посланици.

Синод позива своје стадо да сачувају оно за шта су се њихови преци борили и ходају с надом у будућност, „имајући у виду да је будућност оно што даје смисао ономе што јој је претходило – будућност која открива присуство Бога у нашем животу“. Они који су се борили за слободу 1821. године никада не би успели без вере у Христа, потврђују архијереји.

Синод подсећа да је за покретање Револуције изабран празник Благовести јер су они који су је припремали желели да своју борбу за слободу Отаџбине повежу са православном вером и животом, лице Богородице са својим спасењем.

Сама Богородица појавила се 1823. године, обећавајући Грцима да ће доћи до ослобођења, након чега је икона Благовести чудесно пронађена у Тиносу.

Имајући све ово на уму, 25. марта 2021. године означиће почетак новог курса за грчку нацију и народ, наводи Синод. „Покушајмо да комбинујемо нашу хришћанску традицију и наш историјски континуитет са потребама модерне ере“, поручили су јерарси.

И позивајући се на сећање генерала Јоанија Макригијаниса, јерарси позивају своје стадо да се сете: „Ми смо слаби, али наш Бог је јак“. А верујући у Христа, Грци могу снажније да напредују, оријентишући прошлост ка будућности, трансформишући и дајући стварно значење садашњем времену.

„Ослобађање од било каквог световног ропства претпоставља веровање да прошлост не може одредити човека. За живот и веру наше Цркве само будућност може да одреди човека. То је, на крају крајева, смисао покајања “, закључује у посланици Свети синод Грчке православне цркве.


Извор: Митрополија црногорско-приморска