Type Here to Get Search Results !

Епископ милешевски Атанасије о новопрестављеном владици Атанасију: Скоро да нема места где православни живе, а да он тамо није долазио


У Недељу месопусну, другу припремну недељу пред почетак Великог Часног поста, 7. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу уз саслужење протојерејâ Бранислава Стојановића и Николе Перковића и ђакона Ивана Савића.


У својој беседи верном народу Преосвећени је најпре кратко подсетио на новопрестављеног умировљеног Епископа Атанасија (Јевтића): – Јуче смо испратили великог човека његовом Творцу. Скоро да нема места где православни живе а да он тамо није долазио. Бирао је време када ће доћи и долазио је када се нешто догађало, када је била каква невоља, када је бивало тешко постојати. Тада се он појављивао да помогне, да утеши, да укрепи. Ми који дуже живимо дуже га и памтимо, јер, увек је био присутан. Довољно је поменути његово присуство у Призренској богословији. Осим професорâ Богословије у ратним временима нико није био толико присутан колико он. Испратили смо великог човека и захвални смо Богу што га имамо. Испратили смо га али не да се растанемо од њега него смо га испратили на боље место одакле ће моћи више да нас има у виду и да се моли за нас.

– Драга браћо и сестре, ево, приближавамо се почетку Великога поста. Наше мисли су усмерене ка Васкрсу. Свима желим да се добро саберемо у подвигу молитве, поста и пребирања по својој души и исправљања онога што се има исправити. Нека вас Господ укрепи у подвигу који је пред нама, рекао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије свештенство Саборног храма Светог Василија Острошког приредило је заједничку трпезу у парохијској сали где су се готово сви присутни послужили за трпезом љубави уз богоугодне разговоре и тако додатно продужили заједничарење под окриљем храма, уз благослове Светог Василија Острошког.


Извор: Епархија милешевска