Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Човек је несавршено биће и усавршава се само у заједници са Богом и само у тој заједници он постаје цео човек


У Недељу сиропусну или Недељу праштања, 14. марта 2021. године,  Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Саве у Краљеву.


Уз братство нашега храма, на Литургији саслуживали су и архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј-ставрофор Велибор Џомић и јереј Иван Босић. Евхаристијско сабрање увеличано је рукоположењем ипођакона Милана Босића у чин ђакона.

Владика је одржао беседу у складу са данашњим Јеванђељем о праштању и почетку Великога поста. По речима Владике Јустина, поред уздржавања од мрсне хране и телеснога поста, потребно је и уздржавање ума од злих помисли, речи и дела, његово урањање у молитву, а изнад свега да не осуђујемо ближњега свога. Човек је несавршено биће и усавршава се само у заједници са Богом и само у тој заједници он постаје цео човек.

Владика се осврнуо на речи Светих отаца да човек може спознати шта Бог хоће са њиме ако се ,,обуче у свеоружје Божије,“ тј. ако прихвати све врлине божанске и испуни Закон Божији. У противном, Суд Божији га може затећи неспремног, баш као у време Лота. Као што видимо, овај свет се налази у кризи тј. пред судом Божјим. Али исто тако се свако од нас свакога часа налази у кризи тј. пред судом; најпре пред судом сопствене савести (ако је има). Када осећамо да нас савест пече, неопходно је да то исповедимо, кроз Свету тајну покајања. Покајање и покајничко расположење треба стално да буде у душама нашим, јер оно има једнаку силу као и Свето Крштење.

Своју беседу Владика је завршио Молитвом Светога Јефрема Сирина, коју читамо током Великога Поста:

Господе и Владару живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља не дај ми.

Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слуги Твоме.

О, Господе Царе, даруј ми да сагледам своје грехове, и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

 Након владикине беседе, уследило је причешћивање верних Светим Телом и Крвљу Христовом. Након благодарења, у просторијама при храму породица новорукоположеног ђакона Милана приредила је пригодну трпезу љубави.


Извор: Епархија жичка