Type Here to Get Search Results !

Ђакон Иван и Даница Црногочевић: Велика част је из срца Новака Ђоковића чути „Весели се, српски роде“


Пјесма „Весели се, српски роде“ Данице Црногочевић постала је неизоставни дио многобројних догађаја, од саборних, какве су биле литије и побједа на парламентарним изборима у Црној Гори (30. августа 2020. љ. Г), која ће условити и усвајање измјена Закона о слободи вјероисповијести, до индивидуалних којима се прославља лични подвиг. 


Упркос томе мало ко је могао да претпостави да ће ова пјесма постати планетарно позната. За све то је заслужан Новак Ђоковић, најбољи тенисер свијета, који је уз ову пјесму са својим навијачима у Београду прославио обарање рекорда по броју недјеља проведених на врху АТП ранг листе. Након што је тај снимак обишао свијет, Слободан Шаренац, водитељ емисије „Шареница“ Радио телевизије Србије, разговарајући са Ђоковићем, питао га је са којом пјесмом би се представио уколико би добио позив за музички фестивал Санремо. Одговор је био очекиван: „Весели се, српски роде“.

Коментаришући ту изјаву, али и славље уз њену пјесму, Даница Црногочевић је гостујући у “Шареници” казала да јој јако прија да се та пјесма чује управо из срца Новака Ђоковића, који је број један у свијету:

“Хвала Новаку и хвала породици Ђоковић не томе”, рекла је, објашњавајући да је пјесма која се везује за, Богу хвала, успјешну одбрану светиња у Црној Гори, и говори о томе, настала прије три године када није било помена о побједи – слободи.

Ђакон Иван Црногочевић, који је писао текст и музику за ову пјесму, каже да је велика част да један човјек који је најпознатији по својим успјесима у свијету, своју велику побједу слави уз „Весели се, српски роде“.

“То је оно што карактерише српски народ, да гдје год он живио, може да слави уз једну пјесму, да се моли једном Богу и иде у једну Цркву”, рекао је Црногрочевић.

Подсјетио је да је пјесму „Весели се, српски роде“ писао из највећег безнађа, сагледавјући у том моменту реалност српског народа у Црној Гори, Србији (Косову и Метохији) …

“Заболио ме је тај однос који ми имамо према нашим светињама, према нашим светим династијама, који су нам показали тај културо-христолошки пут, и то је поука ове пјесме”, рекао је ђ. Иван Црногочевић у “Шареници”.


Извор: Митрополија црногорско-приморска