Type Here to Get Search Results !

Литургија и помени Епископу Атанасију у Тврдошу и Требињу


У Недјељу месопусну, још једну у сусрет Великом посту, а прву након погребења оца, учитеља и пастира нашег Атанасија, бројни епископи, свештенство и вјерни народ, који је присуствовао његовој сахрани, и током данашњег дана учествовали су у Сабрањима Цркве у Херцеговини, саслужујући у Литургијама и поменима за покој душе новоупокојеног Епископа.


У католикону Свештеног оптежића Манастира Тврдоша, Светом архијерејском литургијом началствовао је Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички Кирило, уз саслужење викарног Епископа диоклијског, и епископа наше домаће Цркве Димитрија, свештенства, монаштва, вјерног народа, чтечева и појаца, које је из пјевничке стасидије предводио Епископ западноамерички Максим, а којим се код гроба Епископа Атанасија, при помену придружио и Епископ диселдорфски и њемачки Григорије. 

По читању овонедјељног еванђеоског зачала, о значају Недјеље месопусне и о атанасијевском литургијском погледу на живот, говорио је Епископ Кирило.

Након помена, над гробом Епископа Атанасија, у Параклису Христовог Васкрсења у тврдошком манастирком гробљу, говорио је Епископ Методије.

Истовремено, у требињском Саборном храму, одакле је јуче у Тврдош испраћено тијело Епископа Атанасија, Сабрање вјерних, уз требињско свештенство, предводили су свештеници из разних крајева наше Помјесне Цркве. Тумачећи Зачало 25. отац Видо Милић, парох барајевски, говорио је о тузи и огњу вјечном али и о нади на Васкрсење и Живот вјечни, са којом се молимо за све, па и за упокојене, а тако и за новоупокојеног  оца, учитеља и пастира нашег Атанасија.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска