Type Here to Get Search Results !

Саопштење Катихетског одбора митрополије црногорско-приморске

Катихетски одбор Митрополије црногорско-приморске одржао је данас сједницу у Саборном храму Христовог Васкрсења. На састанку су резимирани учинци рада школа вјеронауке у митрополији током претходна три класификациона периода ове школске године. Закључено је да је у том периоду највећи број часова одржан online што је умногоме допринјело континуитету наставе и одржавања дјеце у контакту са црквом и вјерским темама.


Поред тога, разговарало се и о плановима, како наставних, тако и ваннаставних активности за наредни период.

С тим у вези, одлучено је да се због повољније епидемиолошке ситуације настава поново почне редовно одвијати у свим школама вјеронауке почев од Лазареве суботе, 24. априла, уз поштовање актуелних епидемиолошких мјера против корона вируса.

Ваннаставне активности ће се одвијати у складу са могућностима и препорукама Министарства здравља.

Посебна пажња посвећена је тежњи покретања што ширег дијалога о увођењу вјерске наставе у образовни систем Црне Горе. Полазиште за неопходност организације вјерске наставе у јавним школама темељи се на прихватању европских стандарда којима црногорско друштво тежи данас и позитивном ставу свих европских земаља према вјерској настави.

Констатована је и појачана потреба пружања духовне подршке дјеци и младима у јеку пандемије корона вируса, због примјетног пораста менталних и психичких поремећаја ових најрањивијих категорија нашег друштва.

Закључено је да је детектовање духовних потреба дјеце и младих далеко лакше у земљама које су вјерску наставу понудиле дјеци кроз редован образовни систем, што представља и закључак Свјетске здравствене организације, која религију види као здравствени ресурс којим се доприноси повећању здравственог потенцијала јединке или комплетне заједнице.

Са жељом да у добром здрављу, миру и љубави дочекамо најрадоснији хришћански празник Васкрсења Христовог, поздрављамо све ученике и њихове родитеље!


Катихетски одбор Митрополије црногорско-приморске