Type Here to Get Search Results !

Вештачка интелигенција помаже разрешавању мистерије свитака с Мрствог мора

Уз помоћ вештачке интелигенције научници су дошли до новог сазнања о древним свицима са Мртвог мора. Опсежна анализа рукописа на Великом Исаијином свитку пројавила је да су га заправо исписала два писара са врло сличним рукописом, а не један писар како се раније мислило, извештава New Scientist.


Свици с Мртвог мора су збирка древних јеврејских рукописа библијских и ванбиблијских текстова пронађених у пећинама у близини Мртвог мора средином 20. века. Пре проналаска свитака с Мртвог мора, већина библијских текстова датирана је само у средњовековни период. Археолози настављају да проналазе нове свитке. У марту суизјавили да су пронашли још десетак свитака.

Велики Исаијин свитак, дуг више од 23 стопе, завршен је око 2. века пре Хр. Научници раније нису могли да утврде колико је писара радило на њему због сличног рукописа по целом свитку. Користећи вештачку интелигенцију, Младен Поповић са Универзитета у Гронингену у Холандији и његове колеге помно су испитивали нијанске у писању и изгледу слова које се нису могле открити људским оком. 

Конкретно, анализирали су јеврејско слово алеф, које се у свитку појављује више од 5.000 пута. Проучавања су довела до закључка да је свитак био подељен н на две половине, а сваку је писао други писар.

„Древни трагови мастила пројављују директно кретање мишића писара и специфични су за њега“, пише Поповић у раду објављеном о открићу.

„Вероватни сценарио је да су у питаљњу два различита писара који блиско сарађују и покушавају да задрже исти стил писања, а пројављују себе, своју индивидуалност.“


Извор: https://orthochristian.com/138875.html

(са енглеског Сања Симић де Граф)