Type Here to Get Search Results !

Документарни филм о Антиохиској Цркви


Дана, 29. априла 2021. године, на Велики четвртак, државни ТВ канал „Култура“ приказаће нови документарни филм митрополита волоколамског Илариона „Антиохијска црква“.


Филм говори о томе како се родило хришћанство у Антиохији, како су се апостоли Петар и Павле упознали у овом граду, о древном Дамаску и његовој хришћанској историји, о земљама Тира и Сидона, о манастирима и монаштву у древној Антиохији, о томе како је живела Антиохија Црква под арапском и османском влашћу, о савременом животу православних хришћана у Сирији и Либану, о односу Антиохијске и Руске православне цркве, о рату у Сирији и пресудном доприносу који је Русија дала победи над терористима.

У интервјуу специјално за овај филм, Његово Блаженство патријарх антиохијски и свег Истока Јован каже: „Наша земља и Антиохијска црква суочени су са великим изазовом, сада доживљавамо један од најтежих периода у историји ... Конкретно, у Сирији се тужни догађаји и општа криза настављају дуги низ година. Убиство, тероризам, верски екстремизам, фанатизам, напади на живот, напади на храмове, џамије, болнице, школе, универзитете, сиротишта и сиротишта. На несрећу, рат који нас је задесио веома је болан, не штеди „ни човека ни камен“. Али упркос свему, Антиохијска црква се непрестано бори за своје постојање у овом региону како би остала овде на овој земљи, јер јој је сам Господ пресудио да буде овде.“

Међу осталим учесницима филма су и представник антиохијског патријарха при Патријарху московском и све Русије митрополит филиппопољски Нифон, архијереји, свештенство и мирјани Антиохијске цркве из Сирије, Либана и Турске.

Филм је снимио студио Неофит - Спонзор пројекта је Фондација за подршку хришћанској култури и наслеђу.


Извор: Pravoslavie.ru

(с руског Јелена Бујевић)