Type Here to Get Search Results !

Република Србија уплатила целокупна средства за обнову манастира

“Уочи највећег хришћанског празника Васкрса посетио сам манастир Хиландар и уверио се да радови на обнови ове, једне од најстаријих и највреднијих српских светиња, протичу у најбољем реду. Када сам за Божић, заједно са председником Вучићем посетио Хиландар, председник је тада обећао Игуману Методију и братији манастира да ће Република Србија уплатити у целости средства неопходна за обнову Хиландара. То обећање је испуњено”, рекао је министар у Влади Републике Србије и заменик председника државне Комисије за обнову Хиландара Ненад Поповић.


“Пожар који је избио у марту 2004. године прогутао је северну половину манастира. Изгорело је шест конака од укупно девет. То је био пожар разорнији од пожара у Нотр Даму. Хвала Богу на томе што нико није страдао, као и да није страдала ни ризница, ни црква. Од 14. века није било овако великих радова на Хиландару”, рекао је Поповић.

Поповић је подсетио да је манастир Хиландар српска установа која од 1198. године до данас има непрекидни континуитет.

“Подршка Хиландару је подршка очувању наше историје и сећања на вишевековно трајање српске државе и Цркве. То је подршка и за нашу будућност, коју градимо развијајући се као модерно, успешно и демократско друштво, али на чврстим стубовима наше православне вере и велике државне идеје слободне и независне српске државе, коју су градили наши највећи владари”, рекао је Поповић.

“И сваки од њих, када се год враћао Хиландару, и када год је помагао Хиландар, градио је јаку, слободну и успешну Србију. То је визија и председника Александра Вучића”, закључио је министар.


Извор: Хиландар