14.04.2021.

„Речи савременом човеку“ епископа Николаја на руском језику


У недељу, 11. априла 2021, у свечаној сали Сретенске семинарије у московском Сретенском манастиру представљана је нова књига „Речи саврменомчовеку “. Књигу је приредио монах Сретенског манастира и стручњак за историју Српске цркве, јеромонах Игњатије (Шестаков). Владика свети Николај (Велимировић) је један од најцењенијих српских светитеља у Русији. 


Ово издање садржи најзанимљивије изводе из више светитељевих књига, у којима су дотакнута најважнија питања која се данас јављају пред  савременим човеком.

 Свети Николај је преживео два светска рата, био је затвореник логора Дахау, а после  ослобођења, када су комунисти дошли на власт у његовој отаџбини, служио је, проповедао и предавао у Америци и Канади.

Свечеве мисли су и данас актуелне, буде нашу свест и јачају нас у вери и одлучности да идемо за Христом у било којој ситуацији. „Речи  савременом човеку“ може постати референтна књига за сваког православног хришћанина, у којој ће наћи много савета од светитеља о томе како сачувати веру у нашим тешким временима.

На представљању књиге отац Игњатије говорио је  о светом Николају, његовом духовном наслеђу и улози у  православном свету, као и духовном сродству Србије и Русије. 


Извор: https://pravoslavie.ru/138568.html


(с руског превела Јелена Бујевић)