Type Here to Get Search Results !

Бугарски Свети синод објавио катихизис за 8. и 7. разред


Свети синод Бугарске православне цркве израдио је и објавио уџбеник о православном хришћанству за ученике 6. и 7. разреда., под насловом „Ралигија. Хришћанство -  Православље“. У понедељак је књига  прихваћен на оцену од бугарског Министарства образовања и науке. Министарство процењује уџбенике и по садржини и по графичком дизајну и штампи.


Митрополит ловечки Гаврило изразио је задовољство што Синод успешно наставља свој рад. Уџбеник за ученике од 1. до 5. разреда већ је штампан и користи се у школама широм Бугарске и иностранства. У току је рад на уџбенику за ученике од 8. до 12. разреда, који ће Синод издати следеће године, пружајући тако висококвалитетна помагала свим ученицима који изучавају православље.

„Писање значајних и лепих уџбеника учиниће овај предмет још привлачнијим за ученике, а предавање религије постаће још корисније и успешније“, наводи се у извештају Цркве. Нови уџбеник садржи изузетно детаљне лекције, испуњене многим илустрацијама, географским картама, табелама, апликацијама, задацима и готовим тестовима.

Бугарска црква бесплатно даје своје уџбенике наставницима и ученицима. Такође се користе у црквеним школама.

„Млађе генерације имају непорециву потребу за конструктивним смерницама и трајним смислом свог живота, за здравим духовним и моралним темељима на којима ће градити себе и будућност наше земље ... Добро образовани и духовно писмени, бугарски студенти моћи ће да расту у радости и миру, у великодушности и узајамној помоћи “, пише црквена прес служба.

У фебруару 2019. бугарски Свети синод апеловао је на ревизију владине Националне стратегије за дете 2019-2030, која би, између осталих, обухватала и обавезно верско образовање.

Прва православна основна школа у земљи отворена је у септембру 2019. године.


Извор: https://orthochristian.com/138534.html


(са енглеског  превела Сања Симић де Граф, проф.)