02.05.2021.

Епископ Јоаникије на Васкрс богослужио у манастиру Ђурђеви Ступови


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије служио је, јутрос, 2. маја 2021. са свештенством и свештеномонаштвом, централну васкршњу Литургију, под сводовима катедралног манастира Епархије, древним Ђурђевим Ступовима.


Празничном молитвеном сабрању присуствовали су: предсједник Скупштине Црне Горе г-дин Алекса Бечић и предсједник Општине Беране г-дин Тихомир Богавац.

Архипастирским словом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, поздравивши представнике највиших власти у Црној Гори и Општини Беране.

Срећне и благословене Васкршње празнике Владика је сабраним вјерницима честитао уз сверадосни поздрав: Христос Васкрсе!

„Нека вам је на здравље и на спасење овај велики празник и ова Васкршња радост. Она је темељ, она је нови почетак, на овом темељу треба даље да градимо смисао нашег живота, наше радости и нашег заједништва, јер Васкрсење Христово и Његова побједа над смрћу обнови нашу природу, наша срца, наше мисли, обнови и наше заједништво“, казао је Владика Јоаникије.

Он је изразио задовољство што су Васкршњој Литургији у манастиру Ђурђеви Ступови присуствовали представници власти на државном и локалном нивоу.

„Предсједнику Скупштине Црне Горе, господину Алекси Бечићу, одајемо посебно признање и захвалност што је имао велики удио у измјенама оног наказног закона, све што је било штетно у Закону о слободи вјероисповјести, који је донијела претходна власт, нова скупштина Црне Горе са посланицима, на чијем челу је г-дин Алекса Бечић, је све то „очистила“ и ускладила са Уставом и законима Црне Горе, и донијела један цивилизован Закон, који успоставља равноправност и слободу свих вјера у Црној Гори. Ништа друго да нијесу учинили него то, па је то велико, а учиниће, ако Бог да, још доста“, навео је Његово Преосвештенство, поздрављајући и новоизабраног предсједника Општине Беране, коме је честитао на узвишеној дужности.

„Свима на здравље и на спасење велики празник. Да ову радост носите у својим срцима, да је унесете у своје домове, у своје породице, да нас Васкрсење Христово све обнови, обједини и орадости, да сви заједно добијемо снагу да радимо о добру, да ширимо братску љубав, да изграђујемо нашу отаџбину, да чувамо наше светиње, да поштујемо наше корјене и да увијек идемо напријед. На здравље и на спасење и на многаја и благаја љета. Христос Васкрсе!“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Прочитана је Васкршња посланица вјерном народу Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка