Type Here to Get Search Results !

Владика Кирило (Бојовић) у недјељу шесту по Пасхи богослужио у Подгоричком Саборном храму

 

У недјељу шесту по Пасхи, 6. јуна 2021. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Архијерејска Литургија. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно централно амерички г. Кирило са свештенством: протојерејима-ставрофорима Милуном Фемићем, Драганом Митровићем и Далибором Милаковићем, протојерејима: Миладином Кнежевићем, Мирчетом Шљиванчанином, као и протођаконом Владимиром Јарамазом.

Током Свете Литургије пастирским и празничним словом обратио се протојереј-ставрофор Милун Фемић.

Он је у уводном дијелу свог обраћања нагласио да је веома важно живјети духовно и узрастати и јачати на тај начин:

,,Окупљени смо у овоме светоме Храму на светој служби да узрастамо и јачамо духовно. Јер, ако нисмо духовно моћни, јаки, онда је узалуд што једемо, пијемо и живимо у луксузу”.

Он је такође изразио благодарност блаженопочившем Митрополиту Амфилохију на изградњи једне светиње каква је Саборни храм у Подгорици:

,,Као стари свештеник, захвалан сам Богу и блаженопочившем Митрополиту Амфилохију што се много трудио и што је овај лијепи Храм подарио главном граду Црне Горе. Много је Храмова обновио Митрополит Амфилохије широм Црне Горе и сигуран сам да је он добио велику награду у Царству Небеском пред Богом” – рекао је он.

У даљем обраћању он се подробније осврнуо на карактеристике личности блаженопочившег Митрополита Амфилохија које су га красиле цијелог његовог живота:

,,Много сам тога као намјесник архијерејски прошао са блаженопочившим Митрополитом Амфилохијем, а оно чему сам се толико дивио код њега јесте његова импозантна физичка и духовна снага. Њему није било тешко ни у најдаље крајеве доћи, пробијајући се кроз мјеста гдје се ни аутом није могло долазити, а притом био је бржи од свих нас”.

,,Треба се трудити, треба чинити добра дјела, јер, узалуд је вјера наша ако немамо добрих дјела” – поручио је прота Милун.

У другом дијелу пастирског слова, прота Милун је направио посебан осврт на оно што је током свог живот и своје службе претпрпио Митрополит Амфилохије:

,,Служим већ у олтару педесет двије године, много тога сам чуо, видио, претрпио, али је потресно оно што је Митрополит Амфилохије трпио од одређених кругова у Црној Гори. Често су знали да га блате, криве и узимају из контекста оно што је говорио, представљајући га као човјека грешног, радујући се. Како је Достојевски рекао: ,,Воле људи пад праведника и срамоту његову””.

Напослијетку, он је нагласио колико је важно творити дјела љубави:

,,Битно је да творимо дјела љубави, никако мржње. Битно је да се молимо да буде добро свима, да буде мир и да јеванђелске наука продре до свачијег срца”. – поручио је протојереј-ставрофор Милун Фемић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска