Type Here to Get Search Results !

Владика Кирило: Спасовдан је празник испуњења свих празника

 

Данас на Спасовдан, 10. јуна 2021. године, у саборном храму Херцег Новог, храму посвећеном Вазнесењу Господњем – Спасовдану, служена је Света архијерејска литургија, којом је началствовао Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-​централноамеричк г. Кирило уз саслужење свештенства и свештеномонаштва намјесништва херцегновског.


Свечаној славској Литургији, присуствовали су Хусеин Хоџић, муфтија херцегновски, као и уважени представници градске власти у Херцег Новом.

Овом свечаном догађају, допринијело је и крштење двојице новопросијавших слугу Божијих, Марка и Ивана. Новокрштене је након Малог входа, по древном хришћанском обичају, миропомазао Преосвећени владика Кирило.

Током Свете литургије, вјерном народу се обратио Преосвећени владика истичући да данашњи празник у себи сабира све празнике из Христовог домостроја спасења, и да је наш народ, једини народ који тако исправно зове овај празник – Спасов дан.  „Он је дошао од Оца и вратио се Оцу. Значи да је Он извршио свој архијерејски вход. Тако то описује наш велики ловћенски Тајновидац, говорећи: „О Твога су входа свештенога, богохулни згажени олтари… земља слави свога Спаситеља!“ То је управо вход, који је Христос завршио на Спасовдан, на своје Вазнесење.“

Владика је нагласио и то, да је човјек започео једну контраеволуцију. „Човјек је од савршенога Адама девалвирао до бесмислене животиње. Зато је било потребно да дође Спаситељ, да нам напомене одакле је тај Адам, одакле је Нови Адам и да је наш живот скривен у Христу Богу и да ће се тај наш живот појавити када буде пуноћа времена.“

„Било је потребно да Христос оде и ученици, како то говори Владика Николај, тада се обрадоваше, кад је Он отишао на небо, јер су се тек тада убједили, по ријечима данашњег Јеванђеља, да је Он стварно дошао са Неба, чим се тако као ластавица узноси на Небо.  Зато су апостоли били радосни и зато више нијесу ни сумњали да ће Утјешитељ – Дух Свети, у дан Педесетнице доћи на њих и да ће их покрити сила с висине. И од тада су они постали неустрашиви проповједници Ријечи Божије.“

На крају Свете литургије, владика Кирило је још једном вјерном народу честитао храмовну славу. Владика је додао да је природа у Боки которској и у Херцег Новом, толико лијепа, да човјек пада у искушење да се веже за земаљско и да ужива у благодати коју је Бог нама дао. Због тога је Господ дао Херцег Новом славу Вазнесења Господњег, да славећи Вазнесење, ипак мислимо о Небу, како бисмо вјечно благодарили Господу на свим даровима.

Потом су ријечи благодарности, владици Кирили, упутили, старјешина храма Христовог Вазнесења на Топлој, протојереј – ставрофор отац Радомир Никчевић, као и члан црквеног одбора господин Јован Суботић, који су заблагодарили владици, што нас тако често посјећује и пожељели да са тим посјетама настави, све док га Господ буде поживио на земљи.

Отац Радомир је истакао, да владику Кирила више и не доживљавамо као госта, јер како рече Матија Бећковић „онај који је најдаље отишао, најближе је остао.“

Потом је отац Радомир исказао посебну захвалност уваженом Муфтији Хусеину Хоџићу, који је заједно са нама бранио наше светиње, знајући да тиме брани и своје светиње.

Након Свете литургије преломњен је славски колач и благословљено славско жито.

Данас ће улицама града Херцег Новог проћи већ традиционална спасовданска литија, која ће поново освештати град Херцег Нови. Литија ће почети у 18 часова и кренуће испред Храма Христовог Вазнесења на Топлој.


Извор: Митрополија црногорско-приморска