Type Here to Get Search Results !

Др Катарина Станковић и Милена Антовић у интервјуу за "Православље": Сваки глас нова је молитва, свака Литургија прилика за корак ближе вери


О хоровима који доприносе богослужбеном благољепију у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, као и о значају црквеног појања које је увек сагледано као умилни славопој Господу, разговарамо са др Катарином Станковић, ванредним професором Филилошко уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и диригентом хора „Мокрањац“ и Хора Храма Светог Саве, као и са Миленом Антовић, диригентом и уметничким руководиоцем дечјег хора „Расткоˮ. Разговор је водио катихета Бранислав Илић, сарадник „Православљаˮ - новина Српске Патријаршије. Разговор је објављен у августовском двоброју "Православља" - новина Српске Патријаршије (бр. 1305-1306, 1-15. август 2021)


*Поштоване Катарина и Милена, замолио бих Вас да наше читаоце упознате са хоровима који делују при Спомен-храму Светога Саве на Врачару? 


КАТАРИНА СТАНКОВИЋ И МИЛЕНА АНТОВИЋ: Стазе хорског појања у Храму Светог Саве у Београду утабане су још почетком прошлог века, оснивањем хора ”Мокрањац” чије деловање већ скоро цело столеће надахњује слушаоце, вернике, као и ствараоце различитих музичких профила. Данас поносно можемо рећи да је хор ”Мокрањац” нашем Храму и нашем православљу дао три своја величанствена изданка: дечији хор ”Растко”, Омладински хор и Хор Храма Светог Саве. Хорови Храма у овом тренутку чине најбројнију певачку заједницу коју чини око две стотине певача узраста од 4 до 84 године. 


Дечији хор ”Растко” при Храму Светог Саве


Основан крајем 1989.  хор „Растко“ један је од првих дечијих православних хорова у Србији након Другог светског рата, настао у жељи да деца певају на Светој Литургији.  Саткан од љубави, хор „Растко“ се изнад свега труди да достојно представља свој дом - Храм Светог Саве, проносећи дух православља и светосавља. Духовник хора је некадашњи члан  „Растка“  Протојереј Драган Шовљански. Од 2020. године диригент и уметнички руководилац хора је Милена Антовић, професор музике са дугогодишњим искуством у области дечијег хорског стваралаштва. 


Омладински хор Храма Светог Саве


Велико нам је задовољство то што смо у току ове године успели да ”сазидамо” степеник измеђи дечијег и хора за одрасле, а то је наш Омладински хор. Његови чланови су деца која узрастом и вокално прерастају нашег ”Растка”, те им је ово могућност да наставе да се баве  хорским певањем и до приступања великом хору Храма Светог Саве.


Хор „Мокрањац“


Хор „Мокрањац“ основан је 1931. године у Београду, а оснивач и први диригент хора био је др Коста Манојловић - композитор, музиколог и теоретичар. Од самог настанка увеличава богослужења у Храму Светог Саве, а репертоаром који изводи на световним пригодама широм наше земље и света чува српску традицију, уметност и културу.  


Хор Храма Светог Саве


Хор Храма Светог Саве основан је у августу 2018. године са циљем  да учешћем на богослужењима у храмовима српске православне цркве и наступима на разним концертним подијумима представља духовну и световну музику од средњег века до данас. Ансамбл чине бројни музички уметници, студенти, као и талентовани љубитељи хорске музике који имају искуство у читању и извођењу нотног текста.. 

Диригент хора „Мокрањац“ и Хора Храма Светог Саве је др Катарина Станковић, ванредни професор Филилошко уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Сва четири цвета хорске баште Храма Светог Саве делују са благословом и под директним покровитељством његовог Преосвештенства епископа ремезијанског, господина Стефана Шарића. 


*Према Вашем мишљењу и искуству, како да правилно сагледамо значај црквеног благољепија? 


КАТАРИНА СТАНКОВИЋ И МИЛЕНА АНТОВИЋ: Духовна музика по свом смислу јесте врста молитве. У људској је природи да музиком изражава одушевљење, радост и тугу, али и религиозна осећања. Музика црквеним стиховима даје свечано рухо, снажи им израз и појачава утиске, пре свега зарад славе Божије, а затим и ради напретка у вери.  Хорско певање се убраја у уметности које развијају и осећање припадности заједници и одговорности према њој. Нова шведска студија открива да певање у хору има утицај на здравље срца. Музиколог Бјорн Викхоф, који је руководио истраживањем, објаснио је да се откуцаји срца чланова хора успоравају кад почну да певају, а долази и до постепене синхронизације откуцаја, да би на крају срца куцала, као једно, са темпом песме као водичем. 


*Шта бисте рекли о месту деце и младих у хоровима? 


КАТАРИНА СТАНКОВИЋ И МИЛЕНА АНТОВИЋ: Наши хорови у бити су велике породице које на најлепши могући начин, кроз појање окупано милозвуцима православља, негују традицију, дух заједништва и родољубља. У данашње време, где је човек као појединац непрестано изложен искушењима, опседнут материјалним и овоземаљским задовољствима, чланови наших хорова личним, као и заједничким примерима показују и доказују да су једине праве оне исконсе вредности, љубав према својим ближњима, поштовање према даљњима, а надасве вера и љубав према Господу У Певачком друштву Храма Светог Саве, скупина најмлађих пупољака јесте наш дечији хор ”Растко” који оплемењује сваку Литургију, изводећи причесне песме и то су моменти који вернике за време Свете службе посебно остављају без даха. Репертоар нашег хорића обогаћен је обиљем традиционалних народних песама чија тематика на врло леп и суптилан начин учи нашу децу љубави према отаџбини, породици, природним лепотама као и правим моралним вредностима. Деца изводе музику из свих крајева наше прелепе земље а све са циљем да спознају своје корене и заувек у себи носе и негују понос због свог порекла, као потомци славних Немањића, косовских јунака, бораца за слободу из балканских и светских ратова. Наша визија јесте да на тај начин бранимо наше српство кроз оно најлепше што га краси, а то су деца и православље. Жеља нам је да најмлађи по одрастању остану под окриљем наше куће и постану чланови Хора Храма Светог Саве и Наша су срца испуњена када видимо у какве дивне цветове цветају наши најмлађи пупољци, а велика је срећа и нама указана част то што је важност целокупног рада Певачког друштва препозната и од стране наше Цркве. Однос  према свим нашим члановима, љубав којима исијава свака изговорена реч додатни су подстрек и мотив да указану нам част и поверење оправдамо, а заједничку нам љубав према Господу надоградимо и раширимо.


*У Недељу победе Православља, након одслужене прве патријарашке Литургије у Спомен-храму Светога Саве, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије се посебно обратио полазницима дечјег хора „Расткоˮ. Милена, како сте Ви доживели ово пастирско слово и очинску љубав нашег првојерарха? 


МИЛЕНА АНТОВИЋ: „Непрестано осећам немир и трепет све до тренутка када сам чуо песму дечијег хора. Тог тренутка као да се отворило небо, као да је облак који ме је покривао у делићу секунде нестао и осетио сам љубав Божију и љубав свих вас. ” речи су Његове Светости, Патријарха српског господина Порфирија по завршетку служења прве патријарашке Литургије у Храму Светог Саве, 21. фебруара 2021. године. То што је он рекао не само да је највећа похвала и сатисфакција за наш рад и труд, већ заиста представља праву слику свих наших тежњи и стремљења. Неизмерно смо радосни због тога јер је у песми хора ”Растко” осетио искрене дечије молитве и препознао лепоту њихових душа у спознаји вере.


*Овогодишња Спасовданска литија остаће записана златним словима у историји нашег христољубивог народа. Међу десетином хиљада верних, на челу са Патријархом српским г. Порфиријем, налазило се и мноштво црквених хорова из свих београдских храмова. Катарина, Ви сте имали благослов и част да уметнички руководите преко три стотине појаца. Какви су Ваши утисци? Шта нам поручује овогодишња Спасовданска литија? 


КАТАРИНА СТАНКОВИЋ: Спасовдан је по много чему ове године за све нас био посебан. Величанствена литија (или крсни ход) показала је нашу саборност, утицај и потенцијал српске цркве и српског народа. Први пут ове године у Спасовданској литији учествовали су певачи из скоро свих београдских цркава. Лично, имала сам стрепњу, трему и велику одговорност -  протопрезвитер Иван Штрбачки и ја кординисали смо и били одговорни за три стотине певача.  Када је први пут  одјекнуо „Вознесалсја јеси Христе Боже наш“ произнет из срца хорских певача, осетио се мир који литија носи и којим преображавамо оне које сусрећемо. Служен је  молебан, а пун звук здруженог хора одговарао је у једном духу и са пуно љубави.  Много емоција преплитало се у том тренутку, трема, понос, љубав, усхићење и захвалност Богу што ме удостојио да будем ту.

Суштину Спасовданске литије дао је Патријарх Порфирије у својој беседи, између осталог рекавши:  „Ми смо се вечерас сабрали у Спасовданској литији, крсном ходу кроз улице првопрестолног нашег града Београда. Сабрали смо се под куполом овог предивног храма посвећеног светитељу Сави. Тиме смо показали да знамо ко смо, одакле смо, али и да знамо куда идемо".


*Лепа је прилика да поделите са нама утиске са недавно одржаног Видовданског концерта који је одржан испед Спомен-храма Светог Саве? 


КАТАРИНА СТАНКОВИЋ И МИЛЕНА АНТОВИЋ: Један од најимпресивнијих наступа наших хорова јесте пређашњи Видовдански концерт, одржан на платоу испред Храма Светог Саве, 27. јуна.  Наступали су сви наши ансамбли, а доживљај је употпунио градски тамбурашки оркестар ”Бранко Радичевић” из Руме. Можемо се похвалити да су то сада наши велики пријатељи са којима тек планирамо да остваримо значајнију сарадњу. Концерт је овацијама пропратила многобројна публика, а из првих редова бодрили су нас и уживали црквени великодостојници. Тематика концерта била је видовданска, те су родољубиве и песме са Косова које смо изводили изазвале буру емоција код слушалаца. Значајан моменат те вечери свакако је било обраћање протопрезвитера Драгана Шовљанског, који је у својој беседи подсетио на значај сваке молитве, речи, помоћи упућене Србима на Косову и Метохији који храбро воде борбу за живот и опстанак у колевци наше земље. Наставићемо са праксом организовања оваквих концерата, јер тиме негујемо сећања на сва српска страдања. Неизмерно смо уживали у лепотама наше културне баштине, а то видимо и као своју обавезу јер наши хорови на тај начин чувају српску историју, традицију и православље. 


*Која је Ваша заједничка порука младим људима који имају жељу да својим појањем допринесу благољепију? 


КАТАРИНА СТАНКОВИЋ И МИЛЕНА АНТОВИЋ: Порука коју шаљемо је јасна. Певањем у хору срећемо врло занимљиве људе, а на првом месту долазимо до сасвим новог поимања православља и љубави према Господу. Сваки глас нова је молитва, свака Литургија прилика за корак ближе вери. Како је песма нешто најлепше што људски глас може да произведе, позивамо све који желе да заједно стварамо нове хармоније и негујемо културу коју су нам у аманет оставили наши преци. 


*На крају, шта бисте поручили читаоцима „Православљаˮ - новина Српске Патријаршије? 


КАТАРИНА СТАНКОВИЋ И МИЛЕНА АНТОВИЋ: Читаоцима велико хвала што на овај начин прате наш рад. Све их позивамо да нам се првом приликом придруже на Светој служби, Литији, концерту, да поделимо најлепша осећања која наше православље буди.


Разговар водио:

Катихета Бранислав Илић,

сарадник Новина Српске Патријаршије



бјављено у августовском двоброју "Православља" - новина Српске Патријаршије (бр. 1305-1306, 1-15. август 2021, стр. 31-34)