Type Here to Get Search Results !

Епископ Никодим: Свети Јован је пример велике вере

 

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је данас (7. 7. 2021.) Свету Архијерејску Литургију у Бенковцу. Велики број верника окупио се поводом славе бенковачког храма, како би заједно, у светом сабрању прославили овај дивни празник.


„Драга браћо и сестре, јако сам радостан када дођем међу вас и видим како се поштују наши стари обичаји и то ми је много драже него када видим мобилне телефоне који снимају, јер они представљају оптерећење које не бисмо требали да имамо када уђемо у храм. Света Литургија је догађај на коме не бисмо смели да размишљамо да ли ће нам успети слика или снимак и да ли ћемо то онда моћи да прикажемо у виртуелном свету, у свету који није прави и коме не бисмо требали да робујемо, на првоме месту.

Ми смо се данас окупили, као што су то наши преци вековима чинили, да прославимо велики Празник Рођења Светог Јована Крститеља, онога, како се то у Светом Писму каже, највећега од жене рођеног. Окупили смо се да славимо онога који је претходио самоме Богу, који је најављивао Његов долазак, окупљао ученике и у свему показивао крајње смирење, како у јелу и пићу тако и у свом понашању и на крају је пострадао зато што није хтео да се одрекне онога што је њему било најбитније и што је најбитније за свакога од нас и наше спасење. То је вера коју је Господ предао својим апостолима, они даље оцима који су је кроз историју раширили широм васељене и донели нашим славним прецима који су на нашим просторима зидали велелепне храмове и у њима се окупљали. Тако је подигнут и овај свети храм у Бенковцу, као завет и доказ онога што им је било највредније“, рекао је Епископ Никодим и честитао свима овај велики празник, са жељом да се што чешће и у што већем броју окупљамо при својим црквама.


Извор: Епархија далматинска