Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Небојша Тополић: Мајка види срцем!

 

О томе како се молитвено треба обраћати Пресветој Богородици као мајци, како то молитва Пресветој благотворно утиче на живот монаха и мирјана, колико Часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима воли сву своју децу, била она послушна или не - говорио је протојереј Небојша Тополић, старешина храма Рођења Пресвете Богородице у Земуну. 


Звучни запис беседе


"Често се ми са нашом земаљском мајком не разумемо, или ми њу или она нас, а шта би тек било ако људски род не би имао ову Небеску Мајку" пита о. Небојша? Нашег госта смо замолили да коју реч више каже и о дивним Богородичиним иконама које се налазе у храму повереном му на старање као и о молитви пред њима. Отац Небојша подсетио је и на речи св. Аве Јустина који је истакао да "љубав коју мајка осећа према свом детету, јесте најближа божанској љубави, али та љубав мајке може бити слепа, оправдава њихове грехове и слабости, јер, мајка види срцем" подсећа о. Небојша и указује на мудре речи блаженопочившег Патријарха Павла - "да срцем мислимо а умом волимо".

Питамо да ли смо ми уопште свесни колика је моћ мајчине молитве - не само Богомајке већ и наше земаљске мајке, а одговарајући на питање откуда у наше време толико агресивности код девојчица, наш гост даје сјајну анализу тренутка у коме живимо, указује на изузетно опасне појаве савременог света попут разних "њу ејџ" покрета и на "перфидне замке које нас воде ка паклу".


Извор: Радио Слово љубве

Рубрика