Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Циљ нашега живота је Царство Небеско

Дана 3. октобра, у недељу по Крстовдану, када Света Црква прославља спомен на Светог великомученика Јевстатија литургијска заједница при Храму Светог Николе у Брусници, крај Горњег Милановца, имала је велику радост и част да Свету Архијерејску Литургију служи Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин. 


На Светој Литургији учешће је узео велики број верног народа, а нарочито деце. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник таковски протонамесник Драган Ђорем, протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, парох у Горњем Милановцу, протојереј Миодраг Анђелић, старешина цркве у Г. Милановцу, јереј Владимир Воштић, парох бруснички, ђакон Стефан Симић и ђакон Миладин Милуновић. Чтецирали су ипођакон Дејан Камиџорац и чтец Петар Ђерковић.

Надахнутом беседом и поуком Епископ се обратио верном народу, осврнувши се на речи из Светог Јеванђеља: Ко хоће за мном да иде, нека се одрекне себе, нека узме крст свој и иде за мном. Јер онај ко хоће душу своју да спаси изгубиће је, а онај ко изгуби душу своју Јеванђеља ради и мене ради, сачуваће је.

– Циљ нашега живота је Царство Небеско. И сви ми који смо у Цркви тежимо Царству Небеском, да превазиђемо све овоземаљске  бриге и тешкоће, и сва искушења кроз која пролазимо. Морамо знати да Јеванђеље важи за све, и за учене и за неуке. Незнање закона Божјег не оправдава никога, као што нас непознавање цивилног закона не ослобађа казне. Онај ко истински тражи Бога њему ће сам Господ указати пут. Наше је да тражимо светлост, истину и правду, да тражимо љубав. А Царство Небеско ће наследити само они који се ослободе свих страсти, истакао је Владика Јустин.

Евхаристијско сабрање је улепшало појање протопсалта Ивана Трајковића. По завршетку Свете Литургије старешина храма јереј Владимир Воштић је са верним народом уприличио трпезу љубави.

Преосвећени Владика је истога дана посетио Храм Светог Саве на Савинцу, где је крстио Анђелију, ћерку пароха савиначког јереја Александра Пејовића. Након тога парох савиначки је приредио пригодно послужење.


Извор: Епархија жичка