Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: Свети Јован Богослов је сведок љубави Божје

Дана, 9. октобра 2021.године, дан успомене Светог апостола и јеванђелисте Јована богослова. Овом апостолу љубави и крајње оданости посвећена је капеле у граду Горажду на Дрини. Првобитну цркву у Горажду подигли су браћа руси, који су избјегли из Русије након познате окотобарске револуције и грађанског рата између  бјелогардејаца и бољшевика.  Једна значајна група избјеглих и протјераних руса смјестила се у Горажде. Ту су живјели, радили и подигли цркву 1929. године. Безбожници, тј. послијератни комунисти су ту цркву претворили и биоскоп. Било је то 1946. године.


Садашња капела, која се сматра наследницом оне од комуниста узурпиране цркве, иако није на истом мјесту, подигнута је 1975. године на мјесту старог парохијског дома у Горажду порушеног 1973. године. У рату 1992-1995. године капела је тотално оштећена и девастирана од стране муслиманских паравојних формација. Обновљена је 2006. године.

Данас, на дан успомене Светог Јована богослова и крсне славе капеле град Горажде посјетио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, који је служио свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: архимандрит Лука Бабић, јереј Божидар Тановић и ђакон Василије Пајовић. Иначе, било је ово прво архијерејско служење у Горажду. Како свједоче најстарији горажданци ово је први пут да један митрополит служи и проповједа у Горажду. Сви су прије њега одлазили и служили у Доњој Сопотници у храму Светог Георгија, који је иначе парохијски храм горажданске парохија, а капела у Горажду води се као филијални храм. Након свете литургије Високопреосвећени је благословио славско кољиво и преломио славски колач.

У бесједи о Светом Јовану Богослову Високопреосвећени Господин Митрополит је истакао  богословску мисао Светог апостола Јована. ''... Нико ни прије, нити послије њега није се винуо толико у висине божанске теологије. Он се није бавио само са овоземаљским животом, радом и учењем  Господа Исуса Христа, као што су то радила тројица синоптичара (Матеј, Марко и Лука) већ он излаже и доноси нам Истину да је Исус Христос из Назарета оваплоћени Син Божији..... Он попут грчких и других философа старог вијека хоће да спозна Почетак. Шта то бјеше у Почетку? Он на ово постављено питање одговара па каже: у почетку бјеше Логос, и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог... Ову велику грчку ријеч Логос ми преводио са ријечју Ријеч. Међутим, скромност и скученост наше ријечи Ријеч не може да искаже ширину и узвишеност грчке ријечи Логос која у себи садржи узвишени смисао Науке. Отуда се све наше научне дисциплине завршавају управо грчим суфикосом ЛОГИЈА као напр. антропо+логија, гео+логија....... И даље Свети Јован Богослов свједочи па каже: и ЛОГОС постаде тијело и настани се међу нама, и видјесмо славу његову, славу као Јединороднога од Оца, пун благодати и истине!..... Управо на овој и оваквој теологији Светог апостола и јеванђелиста Јована базирано је учење Цркве и о Богу и о Христу и о човјеку...... Зато он и јесте први и највећи богослов Цркве Христове......''


Извор: Митрополија дабробосанска