Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Хришћанско живљење подразумева покајање

 

У храму Зачећа Светог Јована Крститеља, у среду 6. октобра 2021. године, на храмовну славу, служио је Свету архијерејску литургију Његово Преосвештенство г. Јован, Епископ шумадијски. Имали смо посебно задовољство и част да дочекамо у нашем светом храму Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована и заједно са њим прославимо храмовну славу.


Звучни запис беседе


Верни народ Јовановца и бројни пријатељи из других делова Крагујевца и околине, окупљени у порти нашег храма дочекали су са радошћу свог Архијереја.

Време је било лепо и сунчано што је утицало на ведро расположење свих присутних који су, са радошћу, очекивали почетак богослужења. У препуном храму Његово Преосвештенство г. Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслуживање архијерејског намесника лепеничког протојереја Срећка Зечевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја Саша Антонијевића, протонамесника Немање Младеновића и ђакона Ивана Гашића.

Свечани тон данашњег празника увеличан је складним појањем хора Српски православни појци.

Велика радост прослављања славе нашег светог храма одражавала се на лицима народа окупљеног на евхаристијском сабрању око свога Епископа. Посебна радост била је што је пред овогодишњу славу изграђен летњиковац у порти храма Светог Јована Крститеља, те су храм, порта и летњиковац били украшени цвећем и порукама дородошлице нашем Владики.

Преосвећени Владика је одржао надахнуту беседу на тему покајања, подсећајући да је живот хришћанина немогућ без покајања и да је искрени покајник милији Господу од наводних праведника.

После заамвоне молитве изашли смо у опход око храма, испред цркве је пресечен славски колач и после отпуста Његово Преосвештенство г. Јован је уручио Архијерејске захвалнице истакнутим појединцима који су заслужни за изградњу новог објекта у порти нашег храма и то господину Мирку Чикиризу, помоћнику градоначелника за односе са црквама и верским заједницама и господину Мићи Станимировићу, главном мајстору на изградњи летњиковца.

После Литургије владика је обишао порту и упутио пар напомена везано за новоизграђени летњиковац, после чега је са фрескописцем Иваном Јовићем погледао у којој се фази, тренутно, налази фрескописање нашег храма, дао сликару сугестије у вези са даљим радом и одредио шта ће се даље осликавати.

Након тога заједничарење је настављено за трпезом љубави, коју је припремила госпођа Снежана Благојевић са својим домом у порти храма. Славски ручак организовао је господин Драган Спасић у ресторану Мала Авала, после чега смо испратили нашег владику.


Извор: Епархија шумадијска