Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Зачеће Светог Јована Крститеља указивало на Христово зачеће


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, на празник Зачећа Светог Јована Крститеља, служио је са свештенством Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, током које је на малом входу произвео јеромонаха Пајсија, настојатеља Цетињског манастира, у чин протосинђела.


Обраћајући се о. Пајсију и честитајући му унапређење, Високопроесвећени је истакао да га је Бог удостојио да данас на празник Св. Јована, крај његове деснице, буде унапређен у чин протосинђела ове свете обитељи.

Подсјетивши на живот и досадашњи труд протосинђела Пајсија, који је од најранијег свог дјетињства кренуо стопама Христовим и као млад се одлучио да служи Господу,  Митрополит Јоаникије је казао да се он озбиљно спремао за ову свету службу те да је учио богословске школе на Цетињу, Солуну и Русији.

“Бог је дао да будеш старешина манастира и у Ђурђевим Ступовима и овдје у Цетињском манастиру. Можда су те, по потреби живота Цркве, и прије времена снашле теже обавезе у Цркви, али кроз тешкоће се бруси наш карактер и врлине, и без тешкоћа нико од нас не би заправо успио у животу. Не да сами призивамо те тешкоће и непријатности, и свега осталога, него у овоме свијету то је просто неизбијежно. А када имамо тешкоћа, када имамо задатака и обавеза и радости, и оне које нису баш радосне, које су на наметнуте силом прилика, то је за нас шанса да прије свега покажемо и потврдимо вјеру, да побјеђујемо проблеме и тешкоће, и да тако идемо напријед”, поручио је владика Јоникије.

На крају Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је пожелио да Бог да снаге о. Пајсију за вршење ове свете службе и да током ње напредује духом јер је најважнија ствар “да душу спасавамо, а то ћемо чинити ако будемо слушали ријечи Божије и ако будемо извршавали Његове свете заповијести”.

“А све се заповијести, и сви закони, и све оно што је написано као поука нама како треба да живимо, све се своди на двије заповести: љуби Господа својега свим срцем својим и љуби ближњега свога као самога себе. То је савршенство! У тим двјема заповјестима видимо крст. Једна је усмјерена на наше стремљење ка Богу, а друга је устремљењена на спасење и себе и наших ближњих.

Нека буде, оче Пајсије, срећно и благословено, и на укријепљење и радост ово данашње унапређење у чин протосинђела, и како смо прочитали у молитви, да те Божија благодат одјене да ову свету службу, која ти је од стране Цркве повјерена, служиш ревносно и успјешно. Дај Боже и на многа љета!”

Бесједећи по отпусту Свете литургије, Митрополит Јоаникије је поучио сабране зашто је Црква Божија, која није одредила да се славе рођендани, па ни рођендани светих, усвојила да се прославља зачеће Светог Јована Крститеља – зачеће у литургијском погледу као редовни празник, а рођење Светог Јована Крститеља као велики празник. Објашњавајући да би се могло навести много разлога за то, Митрополит је казао да је главни разлог то што је зачеће Светог Јована Крститеља указивало на Христово зачеће.

“Господ је тако устројавао да људи виде надприродно дејство и да схвате да је Богу могуће све када Он хоће, па је од престарелих бездјетних родитеља дао да се роди Пророк и Претеча и Крститељ Христов. И то, и његово рођење као и Христово рођење, било је најављено са неба, од Бога, преко архангела Гаврила. Иако је рођен на природан начин од родитеља, мужа и жене, много је видљивије да је његово рођење било по дејству Божије благодати и силе, и Божје милости”, бесједио је Митрополит.

Даље је појаснио да је његово рођење, иако је било на природни начин, указивало на надприродно Христово рођење. Он је рођен од престарелих родитеља, а Господ Исус Христос, који је зачет силом Духа Светога у утроби Пречисте Дјеве Богородице, рођен је на надприродни начин од Мајке без мужа:

“Али силом Духа Светога. Као што је Господ створио све, као што је Адаму створио од његовог ребра жену, тако је и овдје дјеловала Божија стваралачка сила, Божији промисао. Али рођење Христово је веће чудо и веће промишљање Божије него и стварање свега свијета”, поручио је владика, објаснивши да је једно стварати мртву творевину или неосјетљиву творевину, земљу и планете, и животиње, а друго је послати у овај свијет Спаситеља свијета Господа Исуса Христа.

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је на крају свог архипастирског слова, којим је образложио због чега овај празник прослављамо, закључио да је Свети Јован Крститељ био у свему претеча Господњи, и по своме зачећу и по свом рођењу, и по проповиједи, али и “својом смрћу и својим силаском у Ад, у доње свјетове, гдје је такође проповједао покајање, и тамо најавио долазак Господа Исуса Христа”. Посебно је истакао да Цетиње има посебан разлог да прославља највећег од жене рођеног

“Ми посебно имамо разлог овдје окупљени око деснице Светога Јована Крститеља да благодаримо Богу што нас је таквим благословом благословио овдје у Цетињском манастиру, граду Цетињу. Нека буде на здравље, спасење и поуку свима, нарочито ученицима наше Богословије, да они узрастајући тјелесно и духовно достигну тај степен, да буду проповједници ријечи Божије. Да их Бог за то удостоји и да иду путем Светога Јована Крститеља и осталих Божјих угодника.”


Извор: Митрополија црногорско-приморска