Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Апостоли су показали како се користе духовни дарови

 

У недељу 16. по Духовима, на дан када Света Црква слави мученика Калистрата и апостоле Марка, Аристарха и Зинона, Његово Преосвештенство Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Црвици, у Храму Светог великомученика Пантелејмона, надомак Бајине Баште. Саслуживали су: Архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, старешина храма протонамесник Владимир Малешевић, јереји Александар Грчић  (захумско-херцеговачка Епархија) и Мирко Крупниковић, ђакони Стефан Симић и Далибор Ђорђевић. Овом приликом освештан је живопис, дело уметника из „Атеље-а Кешељ“ из Жиче, уз присуство бројног народа Црвице и Бајине Баште.

У својој беседи на тему Јеванђеља о талантима (Мт. 25, 14-30) Епископ Јустин је протумачио овај одељак у светлу апостолске проповеди, говорећи како смо ми сви позвани да вршимо дело апостола, са оним што нам је Господ дао. Нису сви људи једнаки и не могу да буду једнаки, нити је то био циљ јер нисмо роботи. Често се погрешно посматра ова прича кроз материјална добра, незадовољни смо што други имају више од нас. Овде се говори о благодати по мери а не на меру, о духовним даровима који једини имају вредност јер нас припремају за Царство Небеско, будући да материјална добра не можемо понети са собом.

Апостоли су показали како се користе духовни дарови, били су сиромашни материјално али богати духовним даровима. Тако је и наш задатак да радимо са оним што смо добили. Наш циљ  је да радимо са даровима који су нам дати. Ти дарови су молитва, трпљење, љубав, пост, милостиња, да будемо со овоме свету, да виде наша добра дела и прославе Оца који је на небесима. Ако и немамо много дарова као други и ми се можемо спасти. И са једним талантом можемо ући у Царство Небеско – јер то је наш задатак. Зато све што радимо ако није у славу Божију остаје овде на земљи. Отуда ако се покажемо верни у малом у овом свету – јер све је мало у сравњењу са Царством Небеским, бићемо постављени над многим, тј. задобићемо Царство Небеско, рекао је Владика.

На крају је уприличена трпеза љубави за све присутне у црквеној сали и црквеној порти. Речима добродошлице присутнима се обратио свештеник Владимир Малешевић. Он се захвалио Владики Јустину на посети, служењу и речима поуке, изразивши притом задовољство што је храм живописан на јубилеј 30 година од освећења. Захвалио се и верном народу Црвице и Бајине Баште на несебичном помагању, труду и прилозима.


Извор: Епархија жичка