Type Here to Get Search Results !

Отворена годишња изложба школе калиграфије „Дијак“


Друга годишња изложба полазника школе калиграфије „Дијак“ свечано је отворена у понедељак 11. октобра 2021. године у парохијском дому Храма Св. Саве у Београду, известила је Митрополија црногорско-приморска. Изложбу је благословио Његово преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, који је пренео и најискреније честитке Патријарха Порфирија на успешном раду ове школе.


"Достојевски је рекао на једном месту лепота ће спасити свет и заиста калиграфи у том подвигу спасења света дају не мали допринос. Они чувају лепоту рукописа и на тај начин од заборава и историјске прашине чувају многе списе које касније генерацијама служе на понос. Замислите српску историју и културу без Мирослављевог јеванђеља. А ми Срби, хвала Богу, имамо шта да чувамо", казао је Владика хвостански и додао: "Овакве изложбе и овакви ентузијасти који чувају од заборава наше ћирилично писмо, јесу велико дело и јесу подстицаји нама за очување писма, али свакако подстицај и за усавршавање у краснопису и лепоти израза писане речи", рекао је Епископ хвостански г. Јустин.

Сабранима се обратио и Душан Мишић, дипломирани ликовни уметник црквене уметности и оснивач школе, који је појаснио да су изложени радови "израђени у протеклих годину дана рада школе у Београду и манастиру Студеница" од стране 23 полазника ове школе и да представљају "једну дивну слику очувања ћирилице и културне баштине".

Вече је својим појањем употпунила етно група „Аманет“, а посетиоци ће изложбу у парохијском дому Светосавског храма моћи да виде до петка, 15. октобра 2021. године.


Извор: Митрополија црногорско-приморска