Type Here to Get Search Results !

Други дан Научног скупа о св. Краљу Милутину у Скопљу

Други дан Међународног Научног скупа под називом "Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе" окупио је путем интернета 25. октобра 2021. године, велики број угледних научних делатника, стручњака из разних области. У наставку вести доносимо преглед излагача и тема које су представљене јавности током данашњег дана.


Скуп је, како је и планирано, у свечаној сали Кинотеке Републике Северне Македоније у Скопљу овога јутра отворио др Mилан С. Димитријевић, са тематским предавањем на тему "Теодор Метохит и његов ученик Нићифор Григора на дворовима краља Милутина и краља Стефана Дечанског". Након овог излагања др Димитријевића, скуп је наставио са радом путем интерета.

Првом сесијом председавали су др Весна Пено и мр Никола Лукић, а своје научне радове изложили су: о. Исидор (Јагодић) на тему "Типик Архиепископа Никодима – увођење Јерусалимског типика у богослужбени живот Српске Православне Цркве"; Протосинђел Данило (Гаврановић) на тему "Посљедовање Свете Тајне Крштења и Миропомазања у требницима РНБ О.п.Ι.14 и РНБ Гильф. 21 – крај XIII и почетак XIV вијека"; Јована Станојловић на тему "Ликовно обликовање српских књига у време владавине краља Милутина"; др Ана Рашковић на тему "Служба Светом краљу Милутину у руским богослужбеним рукописима XVI-XIX века"; др Весна Пено на тему "Допринос „мајстора“ појачке уметности, савременика Светог краља Милутина, процвату псалмодије у доба Палеолога"; мр Никола Лукић на тему "Култ Светог краља Милутина: литургијско-историјска анализа"; др Марија Васиљевић на тему "Свети краљ Милутин: Заштитник свих српских и бугарских земаља".

Другом сесијом председавале су др Александра Давидов Темерински и др Ивана Јевтић (Универзитет "Коч" у Цариграду - Истанбулу), а радове су представили: др Алекс Родригез Суарез (Шпанија) на тему "Религијски звучни пејсаж раног доба Палеолога: како је заиста било?"; др Пасхалис Андрудис (Грчка) "Архитектонски програм краља Милутина у манастиру Хиландар на Светој Гори"; мр  Дејан С. Радисављевић на тему "Историја, археологија, сакрална архитектура и традиција крушевачке области у време краља Милутина"; др Драгана Лазаревић на тему "Моћ наслеђа: спорно архитектонско и археолошко наслеђе као средствo стварања идентитета"; др Елијас Петру (САД) на тему "Ксенон краља Стефана Уроша II Милутина: Царска школа у Цариграду XV века".

Трећом сесијом председавале су др Александра Фостиков и др Александра Давидов Темерински, а учесници и пратиоци скупа могли су чути радове које су изложили: др Светлана Маљцева (Русија) на тему "Грачаница краља Милутина и интерпретација византијске цркве у архитектури средњовековне Србије и Старе Русије"; др Велимир Матановић на тему "Стилске одлике и генеза романске уметности манастира Бањска"; Сњежана Орловић на тему "Манастир Крупа: задужбина из времена краља Милутина"; др Дубравка Прерадовић на тему "Допринос Габријела Мијеа у истраживању задужбина краља Милутина"; др Јасмина С. Ћирић на тему "Архитектура Краљеве цркве у Студеници и Хора у Цариграду: сличности и апропријација"; др Талија Мантопулу-Панајотопулу (Грчка) на тему "Краљ Милутин и црква Таксијарси у Солуну"; др Јана Алексић на тему "Уметничка епоха краља Милутина у културноисторијској и естетичкој оптици Милана Кашанина".

Четвртом сесијом председавала је др Ана Адашинскаја (Румунија), а радове су изложили: др Ивана Јевтић на тему "Концепт путовања: Класицизам у уметности из времена краља Милутина и епохе Палеолога"; др Војислав Башица на тему "Литургијске теме у иконографији Милутинових задужбина - богословски видици Милутинових зографа и неимара"; др Серџан Ајдин Јандим (Турска) на тему "Ренесанса пре пренесансе: Хумани аспекти позновизантијског сликарства. „Силазак у Ад: слика ослобођења и васкрсења“; др Здравко Пено на тему "Тумачење представе Премудрости Божије из Грачанице у склопу богословских токова ере Палеолога".

Научни скуп је и поред извесних притисака дела јавности у суседној држави, а поводом којих се огласила и Православна охридска Архиепископија , наставио свој рад. Према плану, последњег дана Скупа, у уторак 26. октобра 2021. године, у Свечаној сали Кинотеке у Скопљу ће од 9 часова скупом председавати др Емануела Фољадини и др Пасхалис Андрудис.

Снимак данашњих излагања можете видети на "Ју-тјуб" каналу Српског културног и информативног центра СПОНА на ОВОМ линку, а детаљан програм скупа можете пронаћи ОВДЕ.


Извор: Радио Слово љубве