Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Ако вероучитељ живи на хришћански начин, та благодат се преноси на децу

 

Са жељом да ближе упозна рад наставника веронауке у школама на подручју Епархије ваљевске и пружи своју подршку свему што чине у образовању нових нараштаја, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије уприличио је пријем за њих у парохијском дому Храма Светог Георгија у Новом насељу. Будући да је Света Литургија центар нашег хришћанског живота, Владика Исихије сабрање је њоме започео, благословивши вероучитеље чији је позив такође пастирска служба.

Хришћанин се формира. То није датост. Господ нам је дао дарове, али и ми сами треба да учинимо нешто. Управо то је у Цркви поверено вероучитељима, чији је позив свештени позив, рекао је Владика Исихије на крају Свете Литургије у Храму Светог Георгија, пожелевши вероучитељима да свој позив обављају усрдно и да се сви заједно подвизавамо у Христу Господу.

Потреба за ширењем речи Божје међу људима је изузетно велика, у томе га је нарочито уверило служење у манастиру Ковиљ, где је са својом сабраћом и тадашњим игуманом, данас Патријархом српским Г. Порфиријем, разговарао са људима и пружао знање о вери, неопходно за остваривање човека у целости и стицање душевног мира. Мисија вероучитеља је веома важна, јер они својим знањем и, што је још важније, личним примером дају одговор на благодат Божју.

Ако вероучитељ живи на хришћански начин, та благодат се преноси на децу. Зато је битно да живимо у Цркви. Да сва наша делатност буде заснована на Литургији – рекао је Владика Исихија у добродошлици вероучитељима.

Епархија ваљевска је и даље на врху међу епархијама Српске Православне Цркве када је реч о одзиву ученика за веронауку. У основним школама похађа је 88 одсто, а у средњим 83 одсто ђака.

Имајући у виду моралну деградацију у нашем друштву, до које долази под утицајем одређених феномена са запада, у школама се мора створити оаза у којој ће се неговати православне вредности. Такође, истакао је Епископ Исихије, важно је да вероучитељи буду повезани са Светосавском омладинском заједницом и ђаке упућују да јој се прикључе.

Секретар Епархијског одбора за веронауку, јереј Далибор Чкојић, упознао је вероучитеље са изменама Закона о образовању према којима се неће више моћи предавати без мастер степена. Стога, они који га до сада нису стекли, морају то ускоро да учине, јер ће у супротном бити замењени адекватним кадровима. Такође, навео је отац Далибор Чкојић, сарадња са школама је јако добра, о чему говори и могућност презентације предмета веронауке, коју директори на почетку сваке школске године пружају вероучитељима.

Неколико вероучитеља поделило је са Владиком Исихијем своја искуства у раду са децом и сарадњи са колегама, а вероучитељ у ОШ „Десанка Максимовић“ и духовник СОЗ – а ђакон Мија Бојиновић позвао их је да својим ђацима предложе да се придруже Светосавцима у њиховим акцијама. У знак сећања на први састанак са вероучитељима, јереј Далибор Чкојић даривао је панагијом Владику Исихија. Као добар домаћин, Владика Исихије даровима је узвратио, те су сви вероучитељи као успомену на ово сабрање својим домовима понели по икону Светог Саве и Зборник текстова о Владики Николају, приређивача архимандрита Јована Радосављевића.


Извор: Епархија ваљевска