Type Here to Get Search Results !

Протођакон Драган Стаменковић у емисији "Врлинослов": Господ нас познаје још од утробе матере наше


Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је протођакон Драган Стаменковић из Епархије нишке. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, ђакон Драган је одговорио на питање Шта дете осећа у мајчиној утроби.

У оквиру овонедељног издања емисије "Врлинослов" посвећена је пажња хришћанском погледу на пренатални период који је од велике важности, јер према светоотачком учењу већ у пренаталном периоду почиње истинско васпитање. У Литургији Светог Василија Великог, Архиепископа Кесарије Кападокијске, у једној од молитава литург изговара речи: Господе, Ти знаш свакога још од утробе матере његове

Све поуке које је у емисији упутио протођакон Драган Стаменковић, како са духовне, тако и са стручне стране, могле би да се сагледају у светлу дефиниције Преподобног Порфирија Кавсокаливита: Васпитавање детета почиње од тренутка његовог зачећа. Ембрион чује и осећа у мајчиној утроби. Да, он чује и види мајчиним очима, разумева њене покрете иосећа иако му ум још није развијен. Чим се смркне мајчино лице - смрачи се и његово. Нервира ли се мајка - нервира се и он. Оно што осећа мајка, - тугу, бол, страх, узнемиреност и слично, - то доживљава и он. Ако мајка не жели ембрион, ако га не воли, он то осећа и у његовој нежној души стварају се трауме које ће га пратити кроз читав живот. Сасвим супротно дешава се кад га прате мајчина света осећања. Кад мајка осећа радост, мир и љубав према ембриону, она све то тајанствено преноси на њега, као што касније преноси и на већ рођену децу.