Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Свети Димитрије је свој кратки земаљски живот посветио Христу Господу


Светом архијерејском литургијом, којом је, уз саслужење свештенства, началствовао Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, празничном Литијом и благосиљањем и ломљењем славског колача црква Светог Димитрија у Колашину данас је прославила славу. Митрополиту су саслуживали: протојереј-ставрофор Гојко Перовић, протојереји Раде Радовић, Обрен Шарић и Бојан Радуновић, јереј Лека Вујисић и јерођакон Сионије (Зорић).


У току Литургије крштени су супружници Дијана и Жељко Ђекић.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да је Свети Димитрије свој кратки земаљски живот посветио Христу Господу.

“У своме срцу и у својој души направио је стан Богу живоме, у мкоји се Он населио својом љубављу. Па је Свети Димитрије био преиспуњен вјере, доброте, истине Божје и свих врлина, а посебно храбрости као војвода солунски”, рекао је он.

Владика је, говорећи о детаљима из светитељевог житија, рекао је да је Свети Димитрије зажелио да пострада за Христа као што је Господ Исус Христос пострадао за нас.

“Да ону љубав коју је Господ посвједочио жртвујући се за овај свијет и он посвједочи страдањем за Христа, да свој млади живот да за Христа и крв своју пролије за Господа. То је највећа љубав”, рекао је Владика.

Подсјетио је на старохришћанску максиму да је крв хришћана сјеме за нове хришћане и да се тако и догодило.

“За триста година прогона и великих мучења хришћана, послије триста, дакле, година појавили су се велики мученици које славимо одмах послије светих апостола – Свети Димитрије и Свети Георгије. У исто вријеме су пострадали. Ено их насликаних на вратима манастира Мораче како као војводе Христове јашу на коњима. А то је, заправо, била слика њихове моћи коју су они добили код Господа да штите цијело хришћанство са неба као војводе Цара Небескога”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да те иконе у манастиру Морачи нијесу насликане у вријеме Немањића, тј. у вријеме слободе.

“Него су насликане у вријеме турскога ига када је требало народ охрабрити и када је народ наш био духовно јак, али је и осјећао потребу да храбри млада покољења да не клону. Зато су свима наши духовници истакли Светога Димитрија, мироточивога солунскога чудотворца и Светога великомученика Георгија”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да је данашњи празник јединствен и по томе што поред Светог Димитрија празнујемо и једно чудо Божје које се догодило на молитве Светога Димитрија, па се истовремено слави тај догађај као Господњи празник.

“Јер, само је Господ могао то да учини. Наиме, били су у давна времена велики потреси у Солуну и народ се много молио Светом Димитрију. А нема већега страха за човјека од потреса, када му се земља отвара под ногама. Нашнарод има изреку: Отвори се, земљо! То је већ крај свега. И на молитве Светога Димитрија догодило се да цијели један крај одвоји, распукне се земља, али тако и престане земљотрес. Али негдје далеко од Солуна. И на овај празник се помиње то чудо Божје и спајају се два празника”, казао је он.

Владика Јоаникије је казао да је море крви проливено за ослобођење Колашина и да мисли да је управо због те чињенице црква у овом граду посвећена Светом Димитрију.

“За спомен тих јунака, који су изгинули овдје приликом ослобађања Колашина од туђина нсигурно је подигнут и овај храм”, казао је Митрополит Јоаникије.

Додао је да је постојећи храм постао мали за Колашин и да је дошло вријеме да се у Колашину сагради саборни храм.

“Сигурно ће и општинске власти то схватити па ће одредити локацију на достојном мјесту у граду за саборни храм. Ако то не схвате, није добро за њих”, поручио је Митрополит црногорско-приморски.


Извор: Митрополија црногорско-приморска