Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Милост и милосрђе су душа нашег живота

У недељу 25. по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва и појање Камерног хора „Емануил“ и Дечјег хора при саборном храму под управом Вање Урошевић. Приликом богослужења, Владика Исихије у чин ђакона је рукоположио досадашњег ипођакона Илију Јокића.

Питање „Шта ми треба чинити да наследим живот вечни?“, које поставља законик Господу Христу, а о коме нам говори данас читани јеванђељски одломак (Лк 10, 25- 37), јесте питање које би свако од нас требало да поставља сваког дана и часа. Сви треба да се бринемо о Царству небеском и улажемо напор, мисли и снаге своје да бисмо наследили живот вечни. Онда ће се све остало у овом животу само сложити, важна је јеванђељска поука којом је Епископ Исихије отворио своју проповед. Не треба Господа то да питамо кушајући Га, какав нам утисак оставља високоумни и надмени приступ законика Господу. Будући испуњен светским знањем, он није одолео искушењу да себе види вишим од других, а том искушењу ако не одолимо, односно ако му се приклонимо, можемо себе да видимо вишим и од Бога,  указао је ваљевски архијереј. Господ га упућује на законе о љубави и чињењу добра ближњем, а потом и даје дефиницију појма „ближњи“ кроз дирљиву причу о милостивом Самарјанину и његовом делу милосрдне љубави према човеку ког су повредили разбојници.

Господ је законику дао важну поуку: да сва знања и сва пракса, и богослужење, и молитва, и пост не могу да имају праву вредност, уколико не чинимо милосрђе свом ближњем. У данима у којима смо у вишедневном посту, у коме се припремамо за долазак „тог Самарјанина“ – Господа Исуса Христа, Који је на Себе узео људско тело и последице одрицања од Бога, али не и грех, размишљајмо о томе да су милост и милосрђе душа нашег живота! Да сав живот свој треба увек да водимо милошћу и милосрђем према ближњем. То је важније од свега другог и једино уз милосрђе можемо да дочекамо Господа, поклонимо Му се и примимо Га у своје срце – појаснио је Владика Исихије смисао можда најлепше јеванђељске приче, која дотиче све људе отвореног срца.

На данашњој Светој Литургији Ваљевска епархија постала је богатија за још једног клирика. У чин ђакона Владика Исихије је рукоположио досадашњег ипођакона и вероучитеља Илију Јокића. Благосиљајући новорукоположеног, Владика Исихије му је пожелео да му свештени чин буде на изградњу како сопствене личности, тако и породице и читаве заједнице. Да подражава Господа и буде као милостиви Самарјанин, чијим смо се примером данас поучили.


Извор: Епархија ваљевска