Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на слави библиотекара: Ви промовишете клутуру у друштву

Празник Светог Андреја Првозваног, и ове године, молитвено свечано је обележен у Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“, будући да је први апостол Христов крсна слава најстарије ваљевске културне установе. Обред резања славског колача је служио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског и пароха библиотеке протонамесника Саше Максимовића и епархијског секретара ђакона Момчила Димитријевића, као и молитвено учешће запослених.


Рекавши да му чини радост што је управо на дан славе уприличио своју прву посету Матичној библиотеци, Епископ Исихије је изразио уверење да је данашњи чин почетак суживота и саслуживања које нас очекује у Ваљеву и читавој Ваљевској епархији. Подсетивши на важне чињенице из житија Светог Андреја који је, уз брата му Петра, први одговорио на позив Спаситеља да Га следи, Епископ Исихије је истакао да је тиме трасиран мисионарски пут Цркве, у којој сведочимо љубав према ближњем, без обзира на његову расну, социјалну или какву другу припадност. Позив библиотекара налик је позиву Цркве, указао је Владика Исихије.

Ваш позив је да преносите ближњима знање, културу и уметност, пре свега у писаном облику, те на свој начин проповедате. Што је друштво више у хришћанству, то је подударање у проповеди веће. У сваком случају вредност културе је несагледива и неизмерна. Ви сте посленици који културу промовишу у друштву. Нека Бог благослови вашу службу и да најтешње сарађујемо на том послу – рекао је Владика Исихије, благосиљајући библиотекаре.

У име колектива библиотеке, Владики Исихију је заблагодарила директорка Виолета Милошевић. У пријатељском разговору за трпезом љубави, она је упознала Владику Исихија са историјатом установе, запаженим резултатима и плановима за будући рад. Евоцирајући сећања на догађаје из ближе прошлости, Виолета Милошевић је истакла да је Матична библиотека имала сјајну сарадњу са блаженопочившим Владиком Милутином, који јој је за допринос култури доделио Орден Светог Владике Николаја.


Извор: Епархија ваљевска