Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије посетио Управу за сарадњу са Црквама и верским заједницама


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије био је данас, 16. децембра 2021. године, у првој званичној посети Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије. Патријарха Порфирија је су у Палати Србија дочекали директор Управе др Владимир Рогановић са својим заменицима др Марком Николићем и др Феридом Булићем и запосленима у Управи.


Патријарх Порфирије је обишао Управу за сарадњу са Црквама и верским заједницама и том приликом се упознао са запосленима у тој Управи. Након радног дела посете Патријарх Порфирије је рекао да је ова посета са једне стране плод добре и плодне сарадње са Управом за вере, а са друге као потреба да се до сада делимично остварени пројекти још више развију за добро пре свега свих грађана Србије.

„Нарочито смо имали потребу да разговарамо о различитим пројектима, са једне стране сагледавајући све оно што се до сада урадило, а са друге стране, планирајући и друге пројекте на плану, условно речено, духовне културе“, рекао је Патријарх истакавши да је „Управа за вере била и иницијатор, а и учествовала је у организовању многих конференција које нису имале само за циљ теолошке расправе, него су теме конференција биле значајне за Цркве и верске заједнице. Али су са друге стране значаје за читаво друштво. Јер Цркве и верске заједнице нису изоловане од друштва него исти људи су и верници, припадају Црквама и верским заједницама, али су и грађани ове државе и имају своје место у друштву. Тако да када говоримо о сарадњи Цркава и верских заједница са државом то је условни оквир, заправо ради се о истим људима, који су распоређени на различита места и из различитих позиција, са својим капацитетима, позвани су да сарађујући раде на добро државе, на добро друштва и на добро свих грађана.“ У том смислу, закључио је Патријарх Порфирије, „духовна култура је нешто што је кровни термин, или кровна категорија која покрива све потребе људи који припадају једној заједници, тако да конференције које смо у сарадњи са управом до сада организовали, мислим да су, допринос свеукупном покушају да разумемо једни друге, да разумемо да смо једни другима потребни, да разумемо да нико без никога не може, да разумемо да је потребно да свако свакоме да простора, независно од тога колики је неко по својој величини, да, дакле, свако свакоме да простора како би свако могао да дорипенесе општем добру“.

Рогановић је упознао Патријарха Порфирија са плановима и задацима које ова управа остварује, као и са већ оствареним пројектима, али и начинима и методама по којима ова Управа ради и финкционише. Како је Рогановић истакао, у години која се ближи крају остварена је изузетна сарадња између Цркве и државе на пројектима од опште друштвене важности. Такође, напоменуо је Рогановић, сарадња и са другим црквама и верским заједницма је била веома успешна, у том смислу, Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама „остаће и даље снажно посвећена јачању мисије, јачању наших основних опредељења, те су наша врата широм отворена Српској Православној Цркви и свим нашим верским заједницама, јер Управа за вере је кућа, дом, свих наших Цркава и верских заједница“.

Састанку су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, шеф кабинета Патријарха српског и заменици директора Управе за Цркве и верске заједнице др Марко Николић и др Ферид Булић.


Извор: Радио Слово Љубве