Type Here to Get Search Results !

Епископ Димитрије: Сагледавајући живот светог Николаја ми увиђамо и суштину промашаја безумног богаташа

 

Владика Димитрије началствовао је божанственом Литургијом у Манастиру Тврдош, гдје се окупио велики број дјеце. Симбол даривања данас је многоструко прожимао сабрање у Тврдошу.


 Прво у еванђељским перикопама, затим као основа празника који нам говори о важности породице и потомства на човјековом путу ка Богу, те као један од основних мотива у свештеној служби Светог Николаја мирликијског Чудотворца, али и блаженопочившег владике Атанасија који је годинама даривао дјецу у Тврдошу, а нарочито на дан Светог Николаја, којег је прослављао као крсну Славу. Једнако гостољубље дјеци, али и свим присутним, пружило је братство Манастира проширивши литургијско сабрање на трпезу љубави.

Тумачећи данашње Еванђеље о безумном богаташу, владика Димитрије говорио је о значају Ријечи Божије, која кроз проповјед рађа истинску вјеру у срцу човјека. Таква вјера, по ријечима Апостола Павла, човјеку даје прилику да се ”богати Богом”, а најдивнији примјер таквог богаћења је Свети Николај, који све своје богатство раздаје ближњима и све своје служење Богу посвећује старању за човјека. Он раздајући себе, задобија дар чудотворства и постаје образац вјере за све нас. Владика је нагласио да сагледавајући живот Светог Николаја ми увиђамо и суштину промашаја безумног богаташа, који своје постојање своди искључиво на себе.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска