Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије: Спасење јесте када повјерујемо у Христа, сљедујемо за Њим и испуњавамо оно што је Он говорио

 

Спомен-храм Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долима, подугнут у спомен на невино пострадале пивске мученике током Другог свјетског рата, које је наша Света Црква канонизовала 2017. године, био је, на празник Преподобномученика Стефана, у суботу 11. децембра 2021. центар духовног празновања.


Звучни запис беседе


Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије и Митрополије црногорско-приморске и уз молитвено учешће вјерног народа.

Током Литургије Преосвећени Епископ Методије замонашио је сестру Миломирку Аџић, давши јој монашко име Теофанија.

Након узвишеног чина пострига и прочитаног Јевађеља, Епископ Методије се свештенству, монаштву и сабраном народу обратио ријечима архипастирске поуке.

„Она је добила име Теофанија зато што се на овом мјесту Бог јавио, а јавио се у Светима својима, јавио се у оним дивним, племенитим душама из овог краја, који су исповједили вјеру православну, и који су страдали само зато што нису били од рода, соја и вјере оних, који су дигли руку на њих, побивши их у овој долини“.

„Сви они који желе да добровољно узму крст свој и одрекну се себе, и пођу за Христом Господом, они су се, истовремено, обавезали да су спремни да страдају као што је Он страдао. Ако их мимоиђе та чаша, онда ће макар претрпјети све неправде, невоље, искушења и недаће које им овај живот буде донио. На то смо сви ми призвани. Спасење јесте када повјерујемо у Христа, сљедујемо за Њим и испуњавамо оно што је Он говорио“, бесједио је Његово Преосвештенство владика Методије.


Извор: Радио Светигора