Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на Свечаној академији у част јубилеја Народног музеја Ваљево


Музеј је чувар сећања и историја која се гледа. Не папири, већ животи људи, њихове идеје и креативност. Човек који ради у музеју је невидљив, а оно што ради је видљиво милионима, неке су од порука проистеклих из обиља научног знања и искуства у проучавању и чувању историје, које је изрекао др Мирослав Перишић, директор Историјског архива Србије на Свечаној академији у Центру за културу приређеној у част обележавања 70. годишњице постојања Народног музеја Ваљево. 


Установе, под чијим је кровом сабрана богата, често и страдална, историја овог дела Србије, којег ниједна бура времена није поштедела. Краја једнако познатог по херојима на бојном пољу и ствараоцима у свим сферама културе. А управо је култура бедем одбране малих народа у, како је нагласио др Перишић, потреби да се одупру дехуманизујућим процесима са несагледивим последицама. „Ништа не настаје само од себе, све на нечему стоји и из нечега је проистекло и зато је важно да знамо о музејима“, закључио је први човек Архива Србије, који је научничку каријеру започео управо у ваљевском музеју. 

Говорећи о значају музеја, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић рекао је да је он симбол града. Више пута је проглашаван најбољим у земљи и зато смо сви данас поносни на његов централни објекат, Муселимов конак, Кулу Ненадовића и Спомен – комплекс у Бранковини. Градоначелник Гојковић је одао признање свим генерацијама стручњака које су стварале Народни музеј и честитао јубилеј данашњем колективу на челу са директорком Јеленом Николић –  Лекић. 

Похвале и честитке ваљевском музеју упутили су и директорка Народног музеја Србије мр Бојана Борић – Брешковић и Бранислав Маричић, шеф кабинета министарке културе и информисања Маје Гојковић. Свечана академија, симболично названа „Трагом прошлости“, употпуњена је уметничким програмом, којег су извели драмски и музички уметници из Ваљева. Међу уваженим гостима свечаности био је и Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, у пратњи свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејеског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и секретара Епархије ваљевске ђакона Момчила Димитријевића.


Извор: Епархија ваљевска