Type Here to Get Search Results !

Јован Фундулис, ОДГОВОРИ НА ЛИТУРГИЧКЕ НЕДОУМИЦЕ (St. Visarion Verlag, Београд-Беч 2021, 784 стр.)

 

Прегалаштвом посленика Епархије аустријско-швајцарске, која у својој мисији посебан акценат ставља на неговање богослужења, из штампе је изашло капитално издање Одговора на литургичке недоумице проф. Јована Фундулиса, које у једној књизи доноси три стослова до сада непревођених понирања у дубине Православног богослужбеног предања једног од најеминентнијих савремених богослова и литургичара које је наша Црква имала.


У великом формату и обиму (тврдог повеза, 25х17цм, на 784 стране, укључујући 48 колорних страна пропратних илустрација), ова књига доноси садржину која због своје утемељености на изворима и рукописима хришћанског богослужбеног и светотајинског искуства представља одвећ класику богословља и незаобилазан путоказ у трагању за обрасцима служења у Духу и Истини, чиме се, као и њен аутор, ненаметљиво препоручује свим приврженицима ове тематике, а нарочито свештенству, студентима и средњошколцима теологије, али и љубитељима богословља уопште.

Овим подухватом свештеник др Гајо Гајић, научни сарадник Православног богословског факултета Универзитета у Београду, приређивач и преводилац књиге, после раније објављеног кратког избора Одговора, чини крупан корак ка довршењу њиховог свеукупног превода на српски језик, објављивањем половине од укупног броја Фундулисових Одговора. Свесрдну подршку у овом богоугодном делу пружа му дугогодишњи сарадник, теолог и катихета Радослав Мијатовић електронским уносом текста, као и протођакон Радомир Ракић, његовом лектуром.

Рецензију потписују угледни професори и свештеници др Зоран Крстић и др Србољуб Убипариповић, а филолошку подршку др Јелена Фемић-Касапис.


Управник епархијског

Мисионарског дистрибутивног центра

јереј Далибор Петрић