Type Here to Get Search Results !

Архиепископ перемишљски и горлицки Пајсије богослужио у манастиру Преподобног Прохора Пчињског


У недељу 25. по Духовдану и другу недељу Божићног поста, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ перемишљски и горлицки господин др Пајсије, из Пољске православне цркве,  уз саслужење протојереја Андреја Лоса и протојереја Мирослава Вишњевског из Пољске православне цркве, игумана светопрохорске обитељи архимандрита Методија (Марковића), јереја Далибора Јовића и ђакона Небојше Стевановића. Литургији су молитвено присуствовали Његово Високопреосвештенство Архиепископ љублински и холмски господин Авељ и Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије. 


За певницом су појале монахиње манастира Светог Стефана из Горњег Жапског.

На крају Литургије, беседом и речима захвалности обратио се домаћин Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, који се том приликом захвалио браћи архијерејима Пољске православне цркве на братској љубави, истакавши да је управо  Света Евхаристија образ саборности и љубави међу православном браћом,  упутивши браћи архијерејима срдачне речи и молитвене жеље да истрају на њиховом архипастирском путу и да им Господ буде на помоћи. Том приликом Епископ Пахомије је гостујућим архијерејима поклонио иконе са честицама моштију Светих Сурдуличких мученика. 

Након тога, надахнутом беседом се обратио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Авељ, који се захвалио на братској љубави Епископу Пахомију и игуману манастира Прохора Пчињског архимандриту Методију, напоменувши да је предстојатељ Пољске православне цркве Митрополит Сава, докторирао на Православном богословском факултету СПЦ у Београду и да се у Пољској православној цркви јако поштује и торжествено прославља први српски архиепископ Свети Сава. 

У свеопштој духовној радости и братској љубави, након Литургије организована је трпеза љубави у Краљевом и Врањском конаку.


Извор: Епархија врањска