Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије: Има добрих људи на сваком месту

 

У недељу 25. по Духовима, богослужио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко - тузлански господин Фотије у храму Христовог Васкрсења у Каракају. Храм је био испуњен скоро до последњег мјеста,а како сам Епископ Фотије рече: Радује ме што видим оволико пуно омладине и дјеце, они су наша будућност, за њих и због њих се вриједи борити.


У Христовој оданости и братској љубави, Епископу Фотију су саслуживали протојереј - ставрофор Видоје Лукић, архијерејски намјесник зворнички и парох прве парохије у Саборном Храму Рођења Пресвете Богородице у Зворнику; протојереј Драган Негић, парох прве парохије у храму Свете великомученице Марине у Челопеку, те ђакони Давор Арнаут и Немања Спасојевић.

Пошто су готово сви вјерници приступили Светој Тајни Евхаристије, Епископ Фотије се у својој богонадахнутој бесједи дотакао и теме причешћа и између осталог рекао: Чули сте у молитвама пред Свето Причешће да се причешћујемо на исцјељење душе и тијела, на опроштај гријехова и на живот вјечни. Управо то доживљавамо сви ми када се причешћујемо на Светој Божанственој Литургији у свим православним храмовима широм васељене. Зато је добро када год се служи Литургија да дођете у великом броју као што сте дошли данас овдје, у Каракај.

У наставку бесједе, Епископ Фотије је поучио вјерни народ о значају данашњег јеванђелског зачала које је прочитано на Литургији. Повезујући причу из Јеванђеља са данашњим временом, Епископ Фотије је казао: Чули смо ову јеванђелску причу, која може да се тумачи из много теолошких аспеката, али најједноставније речено, често у животу нам помогне неко од кога то најмање очекујемо. То значи да добрих људи има свуда и на сваком мјесту и они ће нам прискочити у помоћ када се ми најмање надамо. Ми не треба да искључујемо никада никога из те помоћи.

Посебну радост у срца свих нас присутних су унијела дјечица из Каракаја, коју је окупио и од недавно формирао их у дјечији хор, надлежни вјероучитељ Никола Марковић.

Владика Фотије је посебно поздравио њихову вољу, жељу и труд да на овај начин они помажу своју Цркву и чине све нас поносним. Иако заједно пјевају непун мјесец на Литургији им се није десио ни један пропуст, што опет показује озбиљност њихову и посвећеност како њих тако и њиховог вјероучитеља.

На крају Свете Архијерејске Литургије, Епископ Фотије је одликовао јереја Растка Лукића чином протојереја за показану ревност у вршењу свештеничке службе, на чему се,о. Растко захвалио Преосвећеном Владици, али такође, дубоку и искрену захвалност је изразио и вјерницима ове каракајске, али и своје претходне шетићке парохије, говорећи да су му они помогли много у грађењу њега као свештеника, али су много помогли и своју Свету Цркву својим редовним доласцима на Литургије и својим прилозима када је то било потребно.

У духу даривања и захвалности наставио је протојереј Растко и Епископу Фотију поклонио једну икону Христову говорећи да братство храма Христовог Васкрсења у свом Епископу види управо Христа, Доброг Пастира који се брине о своме стаду духовном.

Затим је Епископ Фотије подјелио нафору народу, а да је народ захвалан на посјети Епископа и да је народ радостан што је Епископ Фотије њихов духовни отац видјело се и по томе што су многи на крају Литургије пришли Епископу да узму благослов и фотографишу се са њим да им остане успомена о дивним молитвама и ријечима које им је Епископ Фотије данас упутио.​

Не налазећи никад довољно ријечи да се захвале Епископу Фотију на свим ријечима утјехе у ова смутна времена, народ Каракаја на челу са својим свештеником Растком и сабратом ђаконом Давором жели Епископу добро здравље и да још дуго година долази у њихов храм и духовно их кријепи - ДОЛГОДЕНСТВУЈ ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКО! НА МНОГАЈА ЉЕТА!


Извор: Епархија зворничко-тузланска