Type Here to Get Search Results !

Ђакон Будимир Кокотовић у емисији "Храм": 150. година Призренске Богословије

 

У новом издању емисије Храм било је речи о историјским околностима стварања Призренске богословије 1871. године, чувара вере и српске културе на Бистрици, у подножју старог насеља Поткаљаја. Ова Богословија је најстарија српска школа на Kосову и Метохији, а основао је српски трговац, један од наших највећих задужбинара, Сима Андрејевић Игуманов, за обуку православног свештенства и учитеља.


Звучни запис разговора


„Срби у Отоманском царству крајем 19 века, помогнути матицом Србијом започели су интензивну борбу за духовно ослобођење. Kнежевина Србија се трудила да својим сународницима помогне око отварања основних и средњих школа, оснивања књижара, штампање уџбеника, као и рад црквено-школских општина, који је био најболи пут у очувању српског националног идентитета. Kао најважнији сегмент етничког идентитета, свакако је било очување и неговање матерњег језика, како би се спречила асимилација".

За 150 година свога постојања Призренска богословија Светог Kирила и Методија је образовала 2.000 богослова, а у њој је предавало 200 професора, од којих су многи значајна имена нашег црквеног, духовног, просветног, културног живота, а међу њима су и три патријарха. Гост емисије Храм био је ђакон Будимир Kокотовић.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.


Извор: РТС

Рубрика