Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Кроз Рођење Господа Исуса Христа отвара се могућност човеку да буде обожен

 

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је на Бадњак 2022. године Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини. Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.


Епископ Херувим беседио је на Бадње вече у Светодимитријевском храму у Даљу:

-Желим да вам упутим најискреније честитке поводом надолазећег Празника којега у химнама и богослужбеним молитвама већ увелико прослављамо, а то је Рођење Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Да се милост и љубав Божија која произилази из овог Празника усади у домове свих нас, да наши домови постану та Витлејемска пећина у којој се рађа Господ Исус Христос, а да из свега тога проистиче међусобно разумевање. Јер љубав којом човек љуби другога треба да превазилази сва искушења и све оно што је део наше природе и карактера. Угледавши се на Христа, Витлејемског Богомладенца, који се у овој ноћи рађа, треба да се окренемо једни према другима и да нас угреје Витлејемска љубав којом је Бог загрејао свет и сваког човека појединачно. Све то је да би човек разумео Тајну спасења и Тајну љубави према ближњем.

Нека би Господ дао да се дубина овог Празника заиста укорени у биће сваког човека јер истина која нам се открива, Тајна да се кроз Рођење Господа Исуса Христа отвара могућност човеку да буде обожен, да може обући одећу Христову као пуноћу свог живота и смисла живљења у овом свету. Без Христа овај свет не би имао свој циљ и свој смисао. Рађањем Христовим испуњава се Тајна домостроја спасења и ми као људи, као круна природе и Божијег стваралаштва морамо да следимо тим путем.

Стога вас желим поздравити најрадоснијим поздравом овога Празника: Мир Божји! Христос се роди! Ваистину се роди!

Овај поздрав се везује за мир, за љубав и праштање, за слогу и јединство! На те врлине те врлине требамо да се угледамо и видети себе као народ Божији, народ наших праотаца који су нас упућивали ка Христу, ка Рођењу и Васкрсењу као смислу нашега живота! Живи и благословени били! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска