Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Бог долази у овај свет као човек, да би човек могао постати Бог

 

”Бог долази у овај свет као човек, да би човек могао постати Бог. То је Тајна Рођења, Тајна догађаја који се десио у Витлејемској пећини. То је и заповест свима нама да се трудимо, да се у своме животу за своје грехе кајемо, да једни према другима изграђујемо љубав, а не мржњу. То је заповест да чинимо добра дела, на то нас Бог позива, томе нас учи Црква Божија и на то нас упућују и оци наше Свете Цркве” - нагласио је Епископ Херувим.


У недељу светих отаца, 2. јануара 2022. године, на дан Светог свештеномученика Игнатија Богоносца и Светог Данила II, архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Благовештења Пресвете Богородице у Вери.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј-ставрофор Чедо Лукић, архијерејски намесник боровски, јереј Милош Кузмановић и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Епископ Херувим проузнео је беседу поучивши сабране Тајни празника Рођења Господа нашега Исуса Христа:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драги народе нека нам свима буде на здравље и на спасење данашње Свето Богослужење у Вери у цркви посвећеној Благовестима Господњим. Нека нас благослов Божији увек прати и буде у нашем животу смерница ка оним добрим стварима, оним стварима које нас воде у Царство Небеско. Само благословом Божијим идемо ка испуњењу ове заједнице овде којом смо се данас сви натопили благодаћу Духа Светога и осетили ту пуноћу живота у Цркви Божијој, пуноћу нашега спасења. Кроз Свето Јеванђеље од Светог апостола Матеја могли смо чути генеалогију, родослов Господа нашега Исуса Христа. Црква Божија нас већ од данас почиње припремати за Тајну рођења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Видимо то кроз Свето Јеванђеље где је други део Светог Јеванђеља био искључиво везан за историјски догађај Рођења. Свакако да он има и ту димензију, а превасходно има димензију икономије нашега спасења. Зашто Бог долази у овај свет и због чега је Његова мисија била у томе да дође и да поред тога што је Бог, што има својство Божанства. Бог долази у овај свет да би човека спасио и ослободио га греха. Због тога је сав тај догађај Рођења добио другачију димензију, спасенску димензију. Све је то да човек може да осети пуноћу загрљаја Божијега, пуноћу радости у Христу, пуноћу наде у Христу и потврду вере. Јер кроз то Рођење можемо да осетимо све те димензије. Можемо да проникнемо у њих и да разумемо на прави начин како је то Црква Божија кроз историју проповедала и кроз историју се та реч осведочила и посведочила и постала печат нашега спасења. Бог долази у овај свет као човек, да би човек могао постати Бог. То је Тајна Рођења, Тајна догађаја који се десио у Витлејемској пећини. То је и заповест свима нама да се трудимо, да се у своме животу за своје грехе кајемо, да једни према другима изграђујемо љубав, а не мржњу. То је заповест да чинимо добра дела, на то нас Бог позива, томе нас учи Црква Божија и на то нас упућују и оци наше Свете Цркве.

А данас смо у молитви прославили Светога Игњатија Богоносца, теолога првих векова, човека мученика за веру Христову, али и великога Богоносца. Говорио је да је Света Тајна причешћа лек бесмртности. То је његова теологија која се оваплотила још у раном 4. веку. Ево, колико је векова прошло, данас у пуноћи осетимо да причешће заиста јесте Лек бесмртности. Лек који лечи све људске ране, које надопуњује све и све лечи. Свето причешће улива наду и потврђује нашу веру да смо сви у Христу сједињени. Једино тако можемо осетити Тајну нашега спасења и можемо осетити да смо народ небески, народ на путу наших отаца који су нас упућивали ка Христу. А многи су људи из рода нашега живели тим и таквим животом запечаћени благодаћу Духа Светога и ходили по овој нашој земљи показујући и нама пут којим треба да идемо. Били су нам путоказ у ком правцу да усмеравамо наше животе да би осетили ту пуноћу спасења, пуноћу љубави, осетили пуноћу и испуњење наде. Јер благодат Божија, благодат Духа Светога која нас је сабрала данас сабира нас кроз векове и сабираће нас све до скончања времена. Благодат Божија оприсутњује Цркву, оприсутњује све оне дарове које Црква проповеда као добре, орписутњује Свето Јеванђеље и омогућава човеку да може да разуме ту Тајну јеванђелскога живота. Благодат Духа Светога чини да хлеб који предлажемо на светоме предложењу постану Тело и Крв Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Тако да све то што учимо и што творимо и што Црква Божија у историји постоји јесте захваљујући Духу Светоме. Свети Дух нас позива, сабира и чини да Црква буде Црква, да Црква буде Тело Христово, а сви ми овде удови тога великога Тела.

Нека би Господ дао да нас благодат Божија увек сабира, да будемо молитвеници, истински родољупци, онакви какав је био Свети Игњатије Богоносац кога данас у молитвама прослављамо Свима људима који данас славе нека буде на здравље и на спасење, у њихове домове да се усели благодат Божија, благодат таквога живота којим је живео Свети Игњатије Богоносац. Свима нама нека буде на утеху молитва, да се поучавамо из ове ризнице духовности, из Цркве Божије као најбоље радионице нашега спасења и да достојно, онако право, православно и хришћански дочекамо дан рођења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Да се окупимо око Цркве која је у томе тренутку Витлејемска пећина у којој се рађа Господ наш Исус Христос и да нас благодат и љубав Божија просијавша у Витлејемској пећини увек сабира и обједињује. Живели, срећни и благословени били. Амин!

По завршетку Светог Сабрања Епископ Херувим осветио је новоуређени парохијски стан у Вери.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска