Type Here to Get Search Results !

Ђакон Бојан Божић: Христос је наш рај

 

У недељу посвећену Светим оцима, на празник Светог Игњатија Богоносца, 2. јануара 2022. године, Свету Литургију у земунској цркви Рођења Пресвете Богородице служио је протојереј-ставрофор Божo Бакајлић уз саслужење ђакона Бојана Божића.


Звучни запис беседе


У овој недељи пред Божић прослављамо све Свете оце, праоце и праматере Христове, рекао је на почетку своје беседе ђакон Бојан Божић након прочитаног Светог Јеванђеља, додавши да Јеванђељем, богослужбеним песмама и химнама објављујемо да се Христос уистину рађа у телу и постаје један од нас. „Данашњи празник јесте празник сродства са Господом Христом, јер показује да је Он заиста био син, унук и праунук људи, наш брат прворођени међу многом браћо. Предвечни син Божији који се у времену рађа и постаје мало и нејако дете“, истакао је он.

Ђакон Бојан је навео да смо у данашњем Јеванђељу видели не само колико је колена било од Аврама до Јосифа, с обзиром да јеванђелиста следећи јудејски обичај даје родослов по мушкој линији, већ и то колико је било потребно да дође пуноћа личности и њихове службе. Он је појаснио да се предукус раја може осетити већ у овом животу благодатним деловањем Духа светог јер је Христос наш рај, Он је Емануил, с нама Бог.

Лепоти богослужења допринело је појање чланова хора овог Светог Храма.


Извор: Радио Слово љубве