Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на Бадњи дан: Христос је сишао с небеса да тражи и да спаси човека


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је на Бадњи дан, 6. јануара Свету архијерејску литургију у саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Саслуживали су му: протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереји Синиша Смиљић, Љубомир Јовановић и  Младен Томовић, јереји Никола Радовић и Александар Орландић и ђакон Дејан Томовић. На крају Литургије Митрополит Јоаникије је честитао Бадњи дан и Божић који долази.

“Рођењу Христовоме се радују и небо и земља, и анђели на небесима и људи на земљи, и цареви и пастири, сви народи”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетио је да су пророци говорили да ће Месија објединити све народе земаљске.

“Колико год је преславно Његово рођење и сами тај догађај који данас прослављамо, не можемо схватити сву дубину Божје љубави која се показала на Божић ако не погледамо и на цјелокупно Хростово дјело. Богомладенац Христос, који почива на слами у сточним јаслама, који се родио у пећини витлејемској, мрачној пећини и тиме показао своје снисхођење према људској биједи, није се родио као цар над царевима и господар над господарима у царској палати, није повијен у свилу и кадифу. Родио се у пећини мрачној гдје су спраћане животиње”, казао је Владика.

Додао је да је Христос сишао с небеса да тражи и да спаси човјека.

“Он, Богомладенац који почива у јаслама у црквеним пјесмама се истовремено назива агнецом, Јагњетом Божијим које иде да принесе себе на заклање, које ће пролити своју богочовјечанску крв да спасе род људски, да обнови нашу природу, да нам излије опроштај грехова, да нас врати у наручје љубави Божје, да нас усинови Богу и Оцу”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је објаснио да је због тога толико свечан и овај дан уочи Божића.

“Све је у ишчекивању. Сва се творевина покренула да дочека Спаситеља”, нагласио је он.

Рођење Христово у пећини витлејемској је, рекао је Владика, догађај спасоносан за цијело човјечанство.

“Та радост се проширила на цио свијет. Такав је то догађај. Догодио се некада давно, али његово дејство обухвата све вјекове. И како пролази вријеме, тај догађај не губи ништа од свога значаја, од своје свјетлости, од своје радости. Јер, Божанска дјела не застаријевају као људска”, рекао је Владика Јоаникије.

Рекао је да нас овај празник упућује како да чинимо добра дјела.

“У оваквим тренуцима, када је све прожето осјећањем присуства Богомладенца Христа, који је дошао да нас походи и с нама се изједначио, да нас обнови, свако од нас осјећа потребу да на неки начин, како год ко умије, узнесе хвалу Богомладенцу Христу”, нагласио је он.

Поручио је родитељима да је много важно да дјецу своју доводе у цркву.

“Да на вријеме заволе љепоту дома Божијега, љепоту богослужења, љепоту чудесног заједништва коме је Господ Исус Христос глава. И, драги родитељи, ако тако васпитате своју дјецу, да заједно узрастају са Богомладенцем Христом, мање ће вас бољети глава од њих. Тако ће стећи врлине – да имају љубави, кротости, да буду вриједни, да поштују своје родитеље, да поштују старије, да свима помажу, да буду добри људи. Томе их треба васпитавати “, поручио је Митрополит Јоаникије.

На крају је пожелио да Божићна радост уђе у све душе и све домове и породице.

“Нека ваше домове испуни свјетлост рођења Христовога да се препородимо у Христу, да живио новим животом, да му се радујемо, да идемо напријед и да никада не посустанемо. На здравље и на спасење и на многаја љета”, казао је Митрополит Јоаникије.

Митрополита Јоаникија је поздравио, заблагодарио му на поукама и доласку у Бар архијерејски намјесник барски протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

“Попут анђела који су објавили радосну вијест витлејемским пастирима о Христовом рођењу, тако сте ви нас данас обрадовали у овај претпразнични дан и донијели нам велику утјеху и велику радост”, казао је отац Слободан Зековић

Владика је потом подијелио божићне поклон пакетиће дјеци, а онда пред храмом благосиљао бадњаке.


Извор: Митрополија црногорско-приморска