Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Богомладенац Христос се изједначио са сваким дјететом које долази на овај свијет

 

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Светог Игњатија Богоносца  и Светог Данила II архиепископа српског Свету службу Божију у Цетињском манастиру. Саслуживало му је свештенство цетињско свештенство и свештеномонаштво. У току Литургије Владика је миропомазао новокрштеног Миљана Вујовића, праунука Светог свештеномученика Јоаникија Липовца. У литургијској бесједи Владика је рекао да се данас, у недјељу прије рођења Христовога спомињемо Светих Отаца Христових по тијелу.


“Слушали смо родослов Христов који је записао јеванђелист Матеј – од Аврама до Давида кољена четрнаест, од Давида до сеобе вавилонске кољена четрнаест, а од сеобе вавилонске до Христа кољена четрнаест. Знамо да су Јевреји водили строго родослове. И то показује да су се надали рођењу Христовом. А то што јеванђелист наводи ове бројеве, то наглашава божански промисао. И овај празник у суштини понајвише указује на то да је Господ Исус Христос постао истински човјек, да се оваплотио и постао као један од нас”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика Јоаникије је говорио и о томе да у нашем народу постоји мноштво божићних обичаја.

“Величанство, љепота и радост овога празника просто се преливају у живот. И та радост улази у наше домове и у наша срца. Тако имамо и лијепи народни обичај да на овај празник дјеца везују своје очеве. У прошлу недјељу прославили смо празник Материце, када имамо обичај да дјеца везују своје мајке, а у овај дан везују своје очеве. Тиме се опет наглашава колико су важне те везе са нашим прецима, колико је важно да памтимо предање наших предака, да наслеђујемо искуство од њих”, казао је он.

Митрополит Јоаникије је додао да има и нешто још дубље од свега тога.

“Ово везивање се чини у име Онога који је дошао да буде свезан и разапет ради нас и ради нашега спасења. Он је примио те везе да би нас ослободио уза и веза гријеха и да би нас везао љубављу, да бисмо се међу собом повезивали љубављу, добротом, искреношћу, правдом, честитошћу, бригом једних за друге”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Објаснио је да обичај давања поклона на данашњи празник указује на смисао живота.

“Смисао живота јесте у давању. Господ Исус Христос дошао је у овај свијет, не да му служе него да служи и да живот свој да у откуп за многе. Да жртвује свој живот на крсту за опроштај наших гријехова, да прими наше кривице, да нас ослободи и да нам да радост новога живота”, рекао је Митрополит Јоаникије честитајући празник.

Пожелио је дјеци и омладини да се загрију топлином Богомладенца Христа, да та топлина уђе у срца свих нас.

“Богомладенац Христос се изједначио са сваким дјететом које долази на овај свијет”, казао је Владика Јоаникије.

Говорећи о крштењу Миљана Вујовића, праунука Светог свештеномученика Јоаникија Липовца, Митрополит Јоаникије је рекао да је Миљан делија и рођени Цетињанин, кренуо стопама својих предака да свједочи вјеру.

“И није се постидио, као многи други што су се постидјели својих отаца, Светога и великога свештеномученика Јоаникија. Није страдање свештеномученика Јоаникија само његова смрт, него је његова Голгота била почела 1941. и завршила се послије рата, 1945. Али, наставила се и послије тога, јер су га, иако је пострадао за Христа и свој народ, толико посмртно распињали. Свакоме је добра чинио, за свакога се Богу молио. Био је човјек изузетне доброте, кротости и љубави. Али његово страдање траје, заправо, све до дана данашњега”, нагласио је он.

Владика је казао да је Свети Јоаникије комунистима био крив због тога што је бранио своју вјеру.

“Надамо се да то вријеме пролази. И чини ми се да су ова савремена искушења заправо последњи трзаји те комунистичке аждаје, која је опака. И када умире, она опет показује своју злобу. Али мислим да свему томе полако долази крај, да се полако враћамо својој вјери, својој традицији, својим оцима и праоцима, својим светињама, једни другима, себи самима”, поручио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска