Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Наш задатак од Бога је да стичемо пријатеље

  

Прослављање празника Рођења Богомладенца Христа лета Господњег 2022. отпочело је ове године сплетом духовно- културних и комерцијалних програма на платоу испред Храма Васкрсења Христовог. Романтично названо „Божићно сеоце“ учинило је саборни храм местом истинске саборности, која је умножила радост Најрадоснијег празника међу Ваљевцима свих генерација.


Ми хришћани дарујемо једни друге на Божић да бисмо на тај начин пројавили дарове које нам сам Господ даје, јер Бог нам шаље у ове дане Свог Сина Исуса Христа. Велики дар, који смо добили на своју радост и своје усавршавање, али пре свега да га у љубави делимо са ближњим. Не само за Божић, већ током читавог живота. Увек треба да будемо свесни да нам се даровао Господ, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије у свом обраћању на свечаном отварању „Божићног сеоцета“.

Сви смо добили време да служимо једни другима и да га дарујемо једни другима. То је поклон који је планиран само за примаоца, нисмо га добили за себе већ за оне који могу да приме наш дар. Поред времена, ту је и дар пријатељства који делимо једни са другима. Као хришћани, није потребно да питамо колико имамо пријатеља, већ је важније да питамо колико људи може да постане наш пријатељ. Стога, наш задатак од Бога јесте да стичемо пријатеље, не да би се ми узносили пред другима, него да чинимо добро дело и у томе налазимо испуњење – део је проповеди ваљевског архијереја у часу свечаног отварања свечаности.

Највећи дарови које можемо да пружимо неком бесплатно су добијени од Господа: дар охрабрења, дар изјаве љубави, дар праштања, дар тражења опроштаја, разумевања и слушања другог. Господ нам говори да поклон дајемо оном ко је потребит, не очекујући ништа заузврат. Чињење доброг дела је највећа вредност и Господ ће нас за то наградити.

Само чињење доброг дела је највећа вредност и могућност да можемо да се помолимо за ближњег је богатство. Онај ко то разуме је највећи богаташ и најсрећнији човек. За Божић смо добили Спаситеља и не можемо, а да не поклонимо своју љубав, своје време, своју пажњу, поштовање и опроштај за све. Ми овде на скроман начин дарујемо нашем граду и народу „Божићно сеоце“ где можемо сви заједно да се радујемо – рекао је Владика Исихије. Уз Божићне стихове Владике Николаја, он је прогласио манифестацију свечано отвореном.

У име Туристичке организације Ваљева, директорка Ана Марковић поздравила је окупљене, нагласивши значај Храма Васкрсења Христовог за Град Ваљево и пожелевши свима да у радости прославе наступајући празник.

Програм „Божићног сеоцета“ испуниле су празничне песме, које су казивали рецитатори Ваљевске гимназије, наступи ученика Музичке школе „Живорад Грбић“ и Групе „Нектарија“ и казивање о Епископу др Симеону Станковићу новинарке Јадранке Јанковић. Наредног дана, према најави водитељке Марине Марић, посетиоци ће бити у прилици да уживају у наступу Дечјег и Камерног хора „Емануил“, који стварају при саборном храму, као и Српски православних појаца из Београда.

„Божићно сеоце“ подухват је у ком су трудољубиво заједничарили братство при Храму Васкрсења Христовог, Град Ваљево, Туристичка организација Ваљева и Друштво за неговање традиције и културе ваљевског краја.


Извор: Епархија ваљевска