Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Ово су времена искушења, зато да се не бојимо, јер је Господ са нама

 

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, 31. децембра, Свету архијерејску литургију у манастиру Свете Тројице Стањевићи, уз саслужење архимандрита Јефрема, игумана ове свете обитељи, јеромонаха Рафаила, игумана манастира Подмаине, јеромонаха Василија, јерођакона Сионија и протојереја Жељка Ћалића, пароха даниловградског.


Прије почетка Литургије Митрополит је замонашио у расу и камилавку дугогодишњег добротвора Цркве архитекту г. Слободана Драговића, давши му име по Св. Симеону Мироточивом, уз подсјећање да је он пуно учинио као архитекта на обнови манастира Стањевићи, али и многих других светиња у Црној Гори и шире.

“Тако сте наставили дијело најзнаменитијег ктитора у нашем народу Светога Стефана Немање – Симеона Мироточивога. Али и ова ваша одлука да у подмаклим годинама примите монашки постриг, а исто је тако одлучила и ваша честита досадашња супруга, је благословена”, бесједио је Високопреосвећени и посебно нагласио да је он слиједио примјер Светога Симеона Мироточивога у погледу тога што се светитељ замонашио пред крај свога живота и остао послушан и смирен иако је некада владао народима: “Имао је велику силу у својим рукама, а он се свега тога одрекао ради нечега много драгоцјенијега – ради Царства Божијега.”

Примјер Светога Симеона слиједили су већина Немањића, а тај примјер, како је казао, кроз нашу историју слиједили су велики и знаменити људи из нашега народа, који су се кад посвршавају своје земаљске обавезе, у поодмаклим годинама, замонашили и као монаси учинили много за своју Цркву. Из тог реда људи имамо и велике ктиторе, и од монаха и од монахиња.

“Нека ваш постриг и коначно прикључење братству манастира Стањевићи, драги оче Симеоне, буде благословен и да вам Господ дода нове силе и снаге да идете путем Божијим, да служите Господу, да служите овој светињи, и да у свему слиједите примјер Светога Симеона Мироточивога, вашега небескога покровитеља”, рекао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

На крају Литургије, у свом архипастирском слову је истакао да се у овом предпразничном расположењу празника Рођења Христовога унапријед душом радујемо Божићу, Богомладенцу Христу Спаситељу свијета, који је дошао у овај свијет и показао се пред нама као Отроча младо, предвјечни Бог, како пјева црквена пјесма.

“Његово рођење јесте било преславно, превелико и чудесно, али за људске очи заиста као обично и са великим смирењем. Није рођен Спаситељ свијета, Цар над царевима, Господар над господарима у царској палати, нити је повијен у свилу и кадифу, него је рођен у мрачној пећини која је била претворена у шталу… повијен и у јасле положен. Али те јасле су се претвориле у дворац и та пећина се претворила у дворац, најславнији и највеличанственији. Из мрачне Витлејемске пећине засијала је свјетлост овоме свијету, из те пећине засијало је Сунце правде”, казао је владика Јоаникије

Говорећи о епидемији коронавируса, Високопреосвећени Митрополит је казао да и овај Божић дочекујемо у доста великој тијескоби јер се зараза шири и стиска, што је једно велико искушење за цио свијет, указавши да љекари са разлогом свакодневно упозоравају на опасност.

“Може бити да поједине групе и дружине, као што то увијек бива, ову епидемију и користе за своје интересе, али ми због тога не можемо да игноришемо ову заразу од које се свакодневно умире. Зато ћемо и Божић прославити доста скромно. Обавићемо сваки обичај, и налагање бадњака и Свете службе Божије, али ће акценат више бити стављен на молитву неголи на славље”, поручио је Митрополит.

Објаснио је да се у скромности врло често пројављује величина и да нас је тој скромности научио сам Господ Исус Христос, који се није узгнушао пећине и штале и сточних јасала:

“Нико да не мисли да зато што скромно славимо Божић, да се тиме умањује или слаби наша вјера. Напротив, она јача јер се тако уподобљавамо и Христовоме рођењу и Христовоме распећу и Његовој голготи. Трпимо заједно са цијелим свијетом, који је стегнут, али очекујемо слободу, а најважније је што трпимо са Христом. И кад смо са Христом иако трпимо, ми ћемо се ослободити. Са Њиме страдамо и са Њиме ћемо се и прославити, као што говори Св. апостол Павле.”

Даће Бог да прође ова епидемија па ћемо опет, нагласио је, поводом празника организовати и велике литије и свечане службе и програме, а сада да се више молимо и смиримо, да не будемо неразумни. Објаснио је да ово не говори да би дао подршку онима који говоре о епидемији са неких званичних мјеста већ као епископ и пастир:

“Добро је да се мало смиримо. Добро је да се мало повучемо у себе, да завиримо у своју душу и у своја срца, и да порадимо да се очисте и наше душе и наша срца, а тако ће се очистити и наше тијело, тако ће оздравити и душа, и здрава душа ће дати здравље и тијелу, и проћи ће ова епидемија.”

Подсјетивши да је епидемија и карантина било увијек те да то није ништа непознато, истакао је да наша вјера зна да функционише, да се пројављује и да показује своју силу и славу и у временима искушења и временима славе.

“Ово су времена искушења, зато да се не бојимо, јер је Господ са нама који је примио наше понижење, понио наше болести и страдања и примио крсну смрт ради нас и ради нашега спасења. Али нас је обрадовао и обновио и објединио и својим Рођењем и својим Васкрсењем. Нека ови благи дани свима дођу на радост, нека се Господ усели у наша срца, у наше домове, у наше породице, нека се кроз ово скромно прослављање Рођења Христовога пројави величина Божијег промисла и Божије љубави, да сви будемо испуњеним љубављу Божијом и загријани топлотом Богомладенца Христа”,  поручио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска