Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Царство Небеско је доступно сваком ко у Христа верује


У недељу пред Празник Рођења Христовог, 2. јануара 2022. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља.


Звучни записе беседе


Саслуживали су архијерејски намесник Прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј-ставрофор Душан Михајиловић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, парох бјелопољски из Епархије будимљанско-никшићке, јереј Александар Раковић, јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

У току Божанске Литургије Епископ Атанасије је рукоположио ипођакона Радана Драгутиновића у чин ђакона.

Многи од верујућих, а нарочито најмлађи, приступили су Светој Чаши и причестили се Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа.

Честитајући празник свим присутним верницима Епископ Атанасије је рекао: – Приближавамо се празнику највеће Тајне вере, празнику Рођења Бога у телу. Слушали смо читање из Јеванђеља о Његовом родослову, о родослову Божијем у телу. Бог невидљиви, свемогући, свепромислитељни, има и свој људски родослов. Вечни Бог је тако присутан међу нама, најприснији, најближи учесник живота људскога, благоизволео је да буде потпуно доступан и да се роди као човек. За такву тајну вере наше потребно је напрегнути сва наша оруђа сазнања, наш ум, све наше људско искуство, и превазићи себе, обратити се Богу да нам Он помогне у сазнавању те тајне која превазилази наше моћи.

– Зашто данас не верују сви у Бога и зашто не верују сви исправно, они који верују? Зато што је ово, пре свега, тајна безгранична, вера у Бога, заједница са Богом, и захтева један одређен начин приступа. Захтева веру, захтева поверење у Бога, да имамо потпуно поверење у оно што нам Он открива, што нам Он каже. Захтева чист живот, захтева непрестано да напрежемо себе, и Црква нас за ту Свету Тајну припрема својим Божанским промишљањем. Тако је све у Цркви распоређено да нам помогне да улазимо у дубине вере и да веру разумевамо и прихватамо и да њоме живимо.

– Данас смо читали из Јеванђеља како се и најправеднији у оно време, Јосиф, збунио, посумњао, када је Света Дјева, са Духом Светим, припремала рођење Сина Божијег. Њему је то било нејасно и посумњао је у Пречисту Дјеву. Али, онда нам Небеса помажу да разумевамо те тајне промишљања Божијега. и Праведни Јосиф прихвата са поверењем оно што му Небеса говоре. И ми смо позвани да тако јачамо у поверењу у Бога ако мислимо да овај живот проходимо сигурно ка Царству Небеском.

– Ко има поверење у Бога може живети сигурно у овом свету пуном различитих сила и моћи. Живот у Христу, чак и кад пролазимо кроз умирање и страдање, јесте Вечни Живот. Царство Небеско је доступно сваком ко у Христа верује, нагласио је Епископ Атанасије.

Старешина храма Светог Николаја Српског у Коловрату, јереј Небојша Јовановић, са члановима црквеног одбора, припремио је поклон пакетиће за најмлађе, те их је Епископ на крају сабрања поделио присутној дечици. Евхаристијско сабрање је настављено за трпезом љубави коју су приредили у оближњем ресторану.


Извор: Епархија милешевска