Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Филип Јаковљевић: Све можемо остварити, ако имамо чврсту жељу


Пример цариника Закхеја (Лк 19, 1-10) који се пење на дивљу смокву, будући ниског раста, да види Господа Христа сведочи да све можемо остварити ако имамо чврсту и непоколебљиву жељу. Да бисмо у духовном погледу ишта остварили, морамо имати баш такву жељу.  Наравно, биће препрека, али морамо показати да нам је много стало. Ми у животу имамо разноразних жеља: да купимо нешто од гардеробе, да посетимо разна места и сл. То не мора да нас спречава на путу спасења, али не сме да постане преокупација јер, ако те жеље не контролишемо, оне могу да прерасту у страсти, рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија, у оквиру свог тумачења јеванђељског одломка о царинику Закхеју. 


Иако припадник презреног друштвеног слоја, Закхеј бива удостојен Спаситељевог доласка у његов дом, јер Он као срцезналац прониче у његово срце и помаже му у покајању и преумљењу. Људи су негодовали, јер они у Закхеју виде грешника. Баш како и данас неки чине кад кажу:“Нећу да идем у цркву кад видим ко све иде тамо…“ Не смемо тако размишљати, јер можда баш у тренутку у ком нам такве мисли пролазе кроз главу неко доживљава покајање и мења свој живот, једна је од поука оца Филипа Јаковљевића утемељених на овом јеванђељском одломку.

Будући да ћемо у недељи пред нама прославити празник посвећен Светој Ксенији Римљанки и Светој Ксенији Петроградској, протонамесник Филип Јаковљевић приближио је слушаоцима Радија Источник  житија ових великих угодница Божјих.


Извор: Радио Источник