Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Кајање је доживотни процес, а покајање је дар Божји


"Поента покајања јесте да устајемо и не одустајемо, да се боримо за живот вечни баш као што се борила и изборила Света Марија египћанка", рекао је Епископ хвостански г. Јустин у својој беседи на литургијском сабрању у храму светих апостола Петра и Павла у београдском насељу Топчидер.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у пету недељу Великог поста, 28. марта / 10. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин посетио је литургијску заједницу храма светих апостола Петра и Павла на Топчидеру, и у наведеном храму предстојао евхаристијским сабрањем. 

Преосвећеном владици саслуживали су клирици Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који се недељним и празничним данима сабира на литургијским сабрањима у овом, једном од најстаријих београдских храмова.

Након произнесених светописамских чтенија, сабрану Цркву речима надахнуте беседе очински и са видним емоцијама поучио је Епископ Јустин, говорећи о предивном примеру преподобне Марије египћанке, којој је посвећен овај недељни дан, а у чијем примеру је слика правог и истинског покајања. 

"У свакоме од нас крије се нека Марија, и свако од нас има потребу за покајањем, а покајање није ствар тренутка, јер је кајање доживотни процес, а само покајање је дар Божји. Управо дар Онога који дошао у овај свет да спаси грешнике; управо дар Божји Онога који је оставио деведесет и девет својих оваца и кренуо да тражи једну изгубљену, а то и говоримо у једној дивној молитви "даровао си нам за спасење покајање". Никада не треба да очајавамо, без обзира колико наши греси велики били, они не могу да превазиђу љубав и човекољубље Божје, а од нас се тражи да само дођемо к себи", рекао је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин беседећи у Петропавловом храму на Топчидеру. 


Извор: Телевизија Храм