Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Тајна светитељства је дар Божји


"Славимо спомен на преподобну Марију Египћанку, на њено велико покајање које је било и остало пример како је Бог милостив и милосрдан, и како жели да се сви људи спасу и како можемо да се покајемо и спасемо", речи су Његовог Преосвештенства Епископа топличког г. Јеротеја, које је изговорио у својој омилији на литургијском сабрању у земунском параклису Светог првомученика и архиђакона Стефана при КБЦ "Бежанијска Коса".

Вођен љубављу и пастирским старањем за поверену му паству, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, благословио је да у пету недељу Великог поста, 28. марта / 10. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј началствује на светој архијерејској Литургији у параклису Светог првомученика и архиђакона Стефана при КБЦ "Бежанијска Коса". 

У овај недељни дан који је посвећен великој подвижници и покајници - преподобној Марији египћанки, преосвећеном владици Јеротеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег, међу којима је био велики број медицинског особља, као и браћа и сестре који су у наведеној медицинској установи на лечењу. 

Након светописамских читања која су предвиђена за овај недељни дан, Епископ топлички је беседио о сили покајања, чинећи осврт на делатни пример преподобне Марије египћанке која је себе погрузила у покајање и задобила свецели препород. 

"Тајна светитељства је дар Божји, и колико се год ми трудили у подвизима и колико год се чистили од страсти, ипак такви дарови духовни какве је добила преподобна Марија Египћанка су дар Божји и служе на корист читавој Цркви. Света Марија је добила те дарове да би служила Цркви, а не само због тога што је победила своје страсти и стекла врлине. Ми читамо ово Јеванђеље и сећамо се Свете Марије, зато што се налазимо у петој недељи поста и света Четрдесетница је при крају, у петак се завршава, и почиње недеља страдања Господњих. Будући да смо пред крај поста, кроз свето Јеванђеље и кроз ову поуку о преподобној Марији, Црква нас поучава да не требамо да клонемо у искушењима", поучио је Епископ топлички г. Јеротеј. 


Извор: Телевизија Храм