Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Свети Георгије је свецело Богу угодио


Дана 6. маја 2022. године, када наша Света Црква слави Светог великомученика Георгија, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Рујану.


Преосвећеном Владики саслуживали су: настојатељ Манастира Раче протосинђел Герман, настојатељ Манастира Увца протосинђел Урош, настојатељ Манастира Рујан јеромонах Теодосије, јеромонах Иларион из Манастира Преображења, протојереј-ставрофор Видоје Симић, протојереј Србољуб Стојковић, ђакони Стефан Симић и Милан Босић.

Владика је у слову своје архипастирске беседе поучио верни народ о животу Светог великомученика Георгија. Истакао је да је он био у служби цара Диоклецијана са свим почастима које су му припадале, али да распаљен ревношћу према Богу није могао да поднесе гоњења хришћана од стране цара Диоклецијана и јавно је исповедио своју веру у Бога. Испунивши се вером, по речима апостола Павла, није више живео он, него је у њему живео Христос. Када су велможе наговориле цара да позове Георгија да се одрекне своје вере и свог Бога и да се поклони бездахном идолу, он је дошао и закрстио кип Аполонов који се распао. Видевши то чудо, царева жена Александра поверова и исповеди своју веру, а то учинише и један маг и мноштво народа. Господ је показао своју велику силу и моћ да заштити мученика, да сви виде да је он под окриљем и влашћу самог Бога. На крају, после свих мучења, дошло је време да Георгије свој подвиг изврши, па је страдао почетком 4. века. Од тог времена па до данас помен о Светом Георгију постоји у свим народима, јер је Бог записао његово име у књигу Живота.

На Светој Литургији у ђаконски чин Владика Јустин је рукоположио сабрата рујанске обитељи, монаха Пантелејмона.

– Данас Господ показао своју милост према роду људском тиме што је установио Цркву своју, да она у овом свету приноси Дарове и бескрвне жртве Богу, молећи се за спасење читавог света. Данас смо добили новог служитеља Цркве у лицу јерођакона Пантелејмона, који ће бескрвне жртве приносити у овом светом храму, рекао је Владика.

Епископ је након заамвоне молитве благословио славске дарове. Велелепију богослужења допринео је византијски хор „Мојсије Петровић“. Након Свете Литургије братство ове Свете обитељи уготовило је трпезу љубави за све присутне.


Извор: Епархија жичка