Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије свештенослужио у Ђурђевим Ступовима


Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је Свету Архиерејску Литургију у манастиру Светог великомученика и побједоносца Георгија – Ђурђевим Ступовима, на дан празника, 6. маја 2022. године.


Звучни запис беседе


Владици је саслуживало више свештеника и свештеномонаха Епархије, уз молитвено присуство великог броја вјерног народа.

Сабранима се архипастирском бесједом обратио Преосвећени Епископ Методије, који је казао да је Свети великомученик и побједоносац Георгија био велики ратник и трибун царски, али још већи човјека Божји и хришћанин.

„Кад је дошло вријеме да се исповједи вјера Христова, а то значи да се исповједа свјетлост умјесто таме, истина умјесто лажи и правда умјесто неправде, да се проповједа и чини добро умјесто зла и онога што уништава човјека и његову душу, он је стао и више није дјеловао као војник царски, нити се користио војничким вјештинама да употреби силу, него је употребио ону дивну Христову јеванђелску и небеску науку да се тиме покаже истинским, правим војником, али војником Неба и свјетлости, војником Христовим“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Када је требало да дође пред цара, указао је Епископ Методије, Свети Георгије није окупио пријатеље на оружани устанак да, просипајући крв и на ратничке вјештине, оствари идеале у које је вјеровао, већ је примјенио небеску вјештину на које нас Јеванђеље и Христос кроз њега призива.

„Па је дошао да се, не дај Боже, не би прибројао Варави или другим који су лако посезали за оружјем да би спровели науку и идеологију коју су они проповједали, а тиме улазећи и тонући у све већи гријех, зло и таму, него је примијенио онај прави и истински, небесни лијек који је донио Христос на земљу да се зло побиједи само добром и јеванђељем. Зато је стао на страну истине, није се притајио него је исповједио Христа истинитог Бога и због тога је био гоњен, мучен и на крају убијен“, навео је Владика будимљанско-никшићки Методије.

Након одслужене Литургије и причешћа вјерника, Преосвећени Епископ је освештао и преломио славски колач и жито.

Сабрање је настављено уз трпезу љубави. Славска свечаност наставиће се у послеподневним часова, када ће традиционална свенародна литија, у славу Светог Георгија, славе града, у 17 часова, кренути из порте манастира Ђурђеви Ступови и проћи кроз Беране.


Извор: Радио Светигора